La descoberta del viatge del 'Tami, el maquinista'

Un conte que parla del dret que té tothom a sortir-se del camí establert i trobar altres alternatius per ser feliç. Per a petits i grans

06 abril 2021 11:22 | Actualizado a 06 abril 2021 11:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tami no és un maquinista qualsevol. És impecable en la seva feina, el més perfeccionista de la xarxa ferroviària. Fins que un dia, dissortadament -o no-, el seu tren descarrila. Aleshores arriba el moment de preguntar-se, «i si altres camins fossin possibles?» «Quina vida i quins paisatges descobrirà aixecant la mirada per sobre de les vies?» Aquest és el plantejament de Tami, el maquinista (Babulinka books), un conte per a grans i petits que surt de la imaginació de la Núria Parera i de la ploma de l’il·lustrador Dani Torrent.

«Hi ha una mancança de literatura infantil en què els nens i nenes d’altres ètnies no siguin una quota, no siguin aquells a qui sempre cal salvar, sinó que siguin els protagonistes de qualsevol aventura perquè això els empodera, els dona confiança, els ajuda a ser visibles davant els altres i a ser persones lliures de decidir el seu futur». Amb aquestes paraules va començar l’aventura ferroviària del Tami, que atraparà milers de famílies. Paraules que la llibretera Fe Fernández li va dir a la fundadora de Babulinka Books, Mar González.

‘Negre’, només un adjectiu
En la seva aventura particular, en Tami va conèixer l’existència de l’ós bru, de l’àliga i dels peixos al rierol. Va visitar els pobles de la vall i va creuar passatges. Fins que va arribar al mar. «El teu tren pot navegar?, li van preguntar...». Més enllà de les pàgines acolorides d’aquest conte de la Núria i el Dani, el Tami és real. I així ho explica la seva mare, la Fe Fernández. «Si el teu fill és d’origen africà, en el nostre cas etíop, la mirada de mare et fa observar el món des d’un altre hemisferi, et fa trontollar la mirada europea i de cop t’adones que projectem el món des d’un lloc que és el nostre, però que no és l’únic», diu. 

En aquest sentit, la Fe li explica al seu fill que «ell ha vingut a fer d’aquesta societat un món millor, més generós i més bonic, que és a les seves mans dibuixar el seu futur». Aquests sentiments són els que van impulsar l’editora de Babulinka Books, la Mar González a publicar l’aventura del Tami. Un nen que, per ser negre, això que només és un adjectiu «es converteix, sovint, en un insult, un motiu de burla i, sobretot, en una manca de referents», denuncia la Fe.

Comentarios
Multimedia Diari