L'agenda setmanal cultural de CaixaForum Tarragona

Una àmplia mirada sobre els personatges mitològics i la seva representació al llarg de la història de l’art

15 abril 2021 13:44 | Actualizado a 05 mayo 2021 22:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

 EXPOSICIÓ 

 

ART I MITE. ELS DÉUS DEL PRADO

Fins al 25 de Juliol del 2021

La mitologia clàssica ha estat una font constant d’inspiració per als artistes. En ella, déus, herois, nimfes, sàtirs i mènades es barregen en relats plens de vicis i virtuts humanes.

Art i mite. Els déus del Prado” ofereix una àmplia mirada sobre aquests personatges mitològics i la seva representació al llarg de la història de l’art.

 

HORARI VISITA EXPOSICIÓ:

DE DILLUNS A DIVENDRES, DE 10 A 14 I DE 17 A 20H.

DISSABTES, D'11 A 14 I DE 17 A 20H.

DIUMENGES I FESTIUS, D'11 A 14H.

 

SERVEI D’EDUCADORS: 

Dijous i divendres de 18 h a 20 h; Dissabtes de 12 h a 14 h i de 18.00 a 20.00 h  i Diumenges de 12 h a 14 h, hi haurà un educador a la sala a la disposició del públic per a qualsevol dubte o comentari sobre l'exposició. Servei gratuït inclòs amb l'entrada.

 

VISITES COMENTADES: ART I MITE. ELS DÉUS DEL PRADO

PER PÚBLIC GENERAL

La visita està dirigida per un/a educador/a que, a partir del diàleg amb els participants, presenta els temes clau de l'exposició, els contextualitza i resol els possibles dubtes o preguntes que hi puguin sorgir.

HORARIS

Els dijous, a les 18.30 h, en castellà
Els divendres i dissabtes, a les 18.30 h, en català

 

PER PÚBLIC FAMILIAR

VISITA EN FAMÍLIA: UN PASSEIG PER L'OLIMP

Uneix-te a una visita pensada especialment per a famílies que inclou un recorregut per l'exposició i activitats participatives dins de l'espai expositiu. Conduïdes per un/a educador/a, les visites es basen en un tema principal de l'exposició que es desenvolupa al voltant de les obres exposades.

Activitat recomanada per a famílies amb nens i nenes a partir de 8 anys. 

HORARIS

Diumenges, a les 11.30 h

 

 

 CONFERÈNCIES I DEBATS 

 

ELS MITES I LA SEVA CONTEMPORANEÏTAT

DEL 20 D'ABRIL A L' 11 DE MAIG DEL 2021

Els mites antics romanen presents en tot tipus de manifestacions de la cultura contemporània. Els romàntics van fer renéixer figures com ara Orfeu, Prometeu i Èdip, associades a noves idees i a nous llenguatges artístics. La història de la pintura i de la literatura, com també la de la fotografia i el cinema, està plena de mites clàssics reinterpretats a la llum de cada època i context.

Aquest cicle de conferències proposa una lectura dels mites amb relació a les seves manifestacions artístiques i literàries del passat i del present. Així mateix, s'hi donaran les claus per entendre la vigència dels mites i les seves lectures sobre conceptes com el d'univers, la mort o l'amor.

 

QUÈ ÉS EL DESIG? L'AMOR I LA PASSIÓ EN ELS MITES

DIMARTS 11 DE MAIG, 19 H

Què ens expliquen els mites clàssics sobre el desig, l'amor o la passió? Ariadna, abandonada per Teseu a Naxos, es desespera i es lamenta. Teseu no va tornar mai i, en conseqüència, Ariadna es va penjar, o no. El mite desplega múltiples variants i planteja com són les coses o com podrien ser. L'antic mite d'Ariadna, oblidat a l'edat mitjana, es va tornar a interpretar durant el Renaixement i el barroc, tot i que va ser el filòsof Friedrich Nietzsche qui en va oferir significats de gran profunditat. A través de l'amor, el cos i el desig, la mitologia occidental produeix una reflexió sobre el món en la qual s'elabora el sentit de la democràcia, de la guerra, de l'economia o de les formes d'ordre social. La lectura contemporània d'aquests mites permet explorar l'evolució iconogràfica del desig.

Joana Masó és professora de Literatura Francesa a la Universitat de Barcelona i investigadora de la Càtedra UNESCO “Dones, desenvolupament i cultures”. És especialista en l'entrecreuament de les pràctiques artístiques, la literatura i el gènere.

Victoria Cirlot és catedràtica de Filologia Romànica a la Universitat Pompeu Fabra. S'ha dedicat a l'estudi de la literatura cavalleresca i mística de l'edat mitjana. L'últim llibre que ha publicat és Visión en rojo (Siruela, 2019).

 

 CICLE DE CINEMA 

 

SALA C: CINEMA, CREACIÓ I ART CONTEMPORANI

DEL 4 DE FEBRER AL 13 DE MAIG DE 2021

Una cita periòdica en la qual tindrem l'oportunitat de veure documentals sobre creació contemporània, que moltes vegades queden fora dels circuits comercials. Prestarem una atenció especial als artistes, els seus processos de creació i les històries que hi ha darrere del seu treball.

El cicle sorgeix de la col·laboració amb Dart Festival, el primer festival de cinema documental dedicat a l'art contemporani a escala nacional.

 

LEONORA CARRINGTON, THE LOST SURREALIST

TERESA GRIFFITHS, 2017, REGNE UNIT. VOSE

DIJOUS 13 DE MAIG, A LES 19 H

Un redescobriment de la vida i obra de la pintora que va viure i treballar juntament amb Max Ernst, André Breton i Pablo Picasso a París. Carrington va néixer a l'aristocràcia britànica i aviat es va convertir en artista, i també en amant de Max Ernst durant el període surrealista dels anys trenta. Després que els nazis internessin Ernst, Carrington va tenir una crisi nerviosa i la van internar en un asil psiquiàtric espanyol. Poc després, se'n va escapar i es va establir finalment a Mèxic, on va viure la seva maduresa com a artista visionària, escultora i escriptora. El documental rendeix homenatge a una dona la contribució de la qual ha estat, històricament, passada per alt.

El llargmetratge va guanyar el premi Grierson a la millor pel·lícula d'art i un premi Royal Television Society.

Títol original: Leonora Carrington, The Lost Surrealist
Gènere: documental
Idioma original: anglès
Durada: 53 min

 

 

 FAMILÍA 

 

NANOARTS: EL SILENCI

DISSABTE 8 I 15 DE MAIG DE 2021

Heu pensat què és el silenci i quin sentit té avui dia? Si no hi ha so, hi ha comunicació? Malgrat això... existeix el silenci? En aquesta ocasió, treballarem diferents propostes al voltant del concepte del silenci en quatre tallers d'autor i dues projeccions cinematogràfiques. Hi descobrirem que el silenci és igual d'important que el so, i que sense un l'altre no existeix.

Dues jornades d'activitats culturals per gaudir en família i amb tota la seguretat a CaixaForum durant dos dissabtes consecutius.
 

PROGRAMA
Primer dissabte, 8 de maig
- Taller “Ssst... Escolta!”, amb Sandra Partera, Cristina Checa i Eloi Caballé
- Taller “El bosc del silenci”, amb Darío Zeruto
- Projecció de curtmetratges “¡Ahoj! Animacions molt txeques”

 

Segon dissabte, 15 de maig
- Taller “Trencar el silenci”, amb Alex Posada
- Taller “So i silenci”, amb Clara Tanit
- Projecció de curtmetratges “L'univers de Harold Lloyd”



Comentarios
Multimedia Diari