L’esperit de Pau Casals a Amèrica

El 40è Festival Internacional dedicat al mestre se celebra del 10 al 22 de juliol amb concerts i projeccions

21 mayo 2021 07:57 | Actualizado a 24 mayo 2021 05:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa cent vint anys de la primera gira de Pau Casals pels Estats Units amb la soprano Emma Nevada; seixanta del concert que va oferir a la Casa Blanca davant del president J. F. Kennedy i la seva dona, Jacqueline; i mig segle del recital i del seu discurs a la seu de les Nacions Unides, on se li va atorgar la Medalla de la Pau.

Aquestes tres dates vertebren el 40è Festival Internacional de Música Pau Casals, que té lloc del 10 al 22 de juliol al Vendrell sota el títol ‘Casals i Amèrica’. Una edició que s’havia d’haver celebrat l’any passat, però que es va ajornar a causa de la pandèmia. 

Organitzat per l’Ajuntament i l’Auditori Pau Casals amb la col·laboració de la Fundació Pau Casals i l’Associació de l’Orgue del Vendrell.

Pau i solidaritat són l’eix d’aquesta edició, que embasta la figura musical amb el vessant humà del mestre i això és el que va destacar el director artístic del certamen, Bernard Meillat. «Gairebé tots els esdeveniments a Amèrica tenien un sentit humà, filosòfic i polític. Li van encarregar un nou himne per a les Nacions Unides. Qui no ha sentit a parlar del seu discurs a l’ONU? Va ser el reconeixement de tot el que havia defensat durant la seva vida, la pau i contra les injustícies», manifestà Meillat.

En aquest marc, el 21 de juliol, a l’Auditori del Tívoli es farà una de les projeccions especials previstes a banda dels concerts. Es tracta de Pau Casals en imatges: A les Nacions Unides i a Marlboro, on es projectaran fragments del concert i del discurs a les Nacions Unides. També de Marlboro i algunes de la Casa Blanca. En aquest sentit, el Festival vol recordar el vincle de Casals amb el Festival de Marlboro, al qual va viatjar fins als seus últims dies. Amb aquest objectiu s’han convidat joves músics del més alt nivell a participar en un projecte inspirat en el certamen americà, que oferiran concerts en diversos emplaçaments amb músics experimentats.

Pel que fa a l’altra projecció especial, mostrarà Pau Casals dirigint, una proposta que està relacionada amb el Centenari de l’Orquestra Pau Casals, que impulsa la Fundació durant aquest 2021. 

  • Concert inaugural: La mort de Granados, una tragèdia. Dia 10. Auditori Pau Casals.
  • Pau Casals en imatges: Casals, director d’orquestra. Dia 12. Auditori del Tívoli.
  • Primera gira de Casals pels Estats Units. Dia 13. Auditori Pau Casals.
  • Cap a les arrels de Bach. Dia 15. Església parroquial del Vendrell.
  • Grans sonates per a violoncel. Dia 16. Auditori Pau Casals.
  • Un concert mític: Casals a la Casa Blanca. Dia 17. Auditori Pau Casals.
  • Música a Marlboro. Dia 20. Auditori Pau Casals.
  • Pau Casals en imatges: Casals a les Nacions Unides  i a Marlboro. Dia 21. Auditori del Tïvoli.
  • L’Orquestra del Festival Pau Casals. Dia 22. Auditori Pau Casals.
Així mateix, en relació amb el concert de la Casa Blanca del 1961, on també va sonar el violoncel del mestre, Meillat apuntà que encara avui en dia «no som conscients del seu enorme impacte. Estàvem a la guerra freda i la gent tenia por que el fràgil equilibri de la pau es capgirés». El trio format pel pianista Eric Le Sage, el violinista Daishin Kashimoto i el violoncel·lista Claudio Bohórquez serà l’encarregat de reproduir aquest concert, amb peces de Schumann, Couperin, Mendelssohn i El cant dels ocells. 

Set concerts 
Així, el Festival d’enguany presenta set concerts amb artistes nacionals i internacionals. La inauguració anirà a càrrec del pianista Javier Perianes, qui oferirà un recital en homenatge a Enric Granados i a la seva amistat amb el mestre vendrellenc. El 1916, en plena Primera Guerra Mundial, Granados tornava de Nova York en un vaixell que va ser torpedinat per un submarí alemany. L’únic consol de Casals, que va quedar profundament afectat per la mort del seu amic, va ser organitzar un concert benèfic per als fills del compositor. 


Entrades des d’avui al web temporada.koobin.cat/ 
També a l’Escola Municipal de Música Pau Casals i a l’Auditori.

Un altre dels plats forts és la soprano tarragonina Sara Blanch, qui reproduirà el primer concert de la gira de Pau Casals pels Estats Units. Blanch es posarà a la pell d’Emma Nevada per recrear un programa i una atmosfera semblants als moments d’aleshores. I ho farà acompanyada dels músics Claudi Arimany (flauta), Marco Evangelisti (piano) i el jove violoncel·lista nord-americà, Johannes Gray.

 

En referència a aquesta gira de 1901, Meillat ressaltà dos fets, «dues anècdotes, que van tenir incidència posterior en el mestre». La primera va ser que durant la seva estança a San Francisco, Casals va patir un accident de muntanya. «Va estar a punt de perdre la mà, per la qual cosa pensava que no hauria de treballar de violoncel·lista. Però es va recuperar i es va adonar que havia d’anar al fons d’aquest do. Va reforçar la seva voluntat d’anar el més lluny possible com a violoncel·lista».

El pianista Javier Perianes o la soprano tarragonina Sara Blanch són alguns dels noms.

L’altre apunt és que va ser conscient que «la música hauria de ser per a tothom, cosa que va contribuir a la formació de l’Orquestra Pau Casals». 

Quant a la programació destaca  també l’organista belga Bernard Foccroulle, que tocarà l’orgue que tant estimava Casals. Ambdós comparteixen els ideals de democràcia i justícia, a més de la passió per Bach. El programa escollit acaba amb una selecció de peces del compositor alemany, que hagués agradat molt a Casals.
 

Comentarios
Multimedia Diari