Montse Castellà, una mirada sincera i resilient

Tortosa. El cinquè disc de la cantautora inclou un duet amb Lluís Llach i una versió al català d’un tema de Joan Baez

13 enero 2021 08:20 | Actualizado a 13 enero 2021 09:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«És el disc més diferent que hauré fet fins ara». Amb aquestes paraules, la cantautora Montse Castellà descriu el que serà el seu cinquè treball discogràfic, Salicòrnia (U98 Music, 2021), que inclourà una dotzena de cançons de nova creació a excepció d’una versió al català d’un tema de Joan Baez. «Tot i que la gent reconeixerà el meu estil, perquè tothom tenim el nostre segell, també s’endurà una sorpresa per la música, els arranjaments, les lletres i la varietat d’estils», assegura l’ebrenca. Pel que fa al títol de l’àlbum destaca que «la salicòrnia és una planta mediterrània que creix espontàniament, protegeix de manera natural les platges davant els temporals i té qualitats medicinals i culinàries», i les cançons d’aquest nou projecte són «alegres, valentes, guaridores i resilients com l’herba salada». Tot i que serà a la primavera quan Salicòrnia veurà la llum (el dissabte 10 d’abril al Casinet d’Hostafrancs a Barcelona, 19.45 hores), la cantautora ebrenca destaca que «hi ha dues cançons que, per a mi, són especialment diferents i boniques, d’una banda el duet amb Lluís Llach i de l’altra la versió al català d’un tema de Joan Baez».

De la col·laboració artística amb el cantautor, Montse Castellà destaca que «interpretem una cançó amb música i lletra pròpia». Segueix explicant que «és un duet que ens fa molta il·lusió perquè som amics. A més, és la primera vegada que Lluís Llach ha tornat a entrar en un estudi de gravació d’ençà que es va retirar dels escenaris». En aquesta ocasió, les cançons del disc Salicòrnia s’han gravat a Airestudios, a Tortosa.

Pel que fa a la composició de la cançó, la cantant tortosina explica que «quan em vaig posar a crear-la, no ho vaig fer pensant a compondre una cançó per a ell i per a mi, però durant el procés, per l’aire que agafava el tema, ho vaig veure clar». Tots dos cantautors es van tancar a l’estudi el passat mes de novembre per interpretar «una balada que parla de l’estimació entre dues persones».

Al respecte, Lluís Llach assegura que «amb la Montse compartim amistat i lluites diverses de fa anys. Crec en el seu talent i treball i en la seva manera de ser, col·laborar-hi és un plaer. Tornar a l’estudi per gravar ha estat emocionant i divertit i a Airestudios fan molt bona feina». Sobre què significa aquesta col·laboració tenint com compte el moment actual que viu el sector cultural, el cantautor afirma que «la cultura ha de ser un eix troncal per a qualsevol país. En aquests moments la cultura per si mateixa no pot subsistir, tal com està repartit el món i el mercat, i per tant les administracions han de fer tot el possible per tirar-la endavant perquè si no estan en perill moltes coses». Així mateix, destaca que «la cançó, en tant que eina de comunicació i també de reivindicació, ha d’aportar el seu gra de sorra a aquesta causa i és essencial defensar-la i fer un duet amb la Montse en pot ser una manera».

Pel que fa a la versió traduïda al català d’un tema de Joan Baez, la cantautora ebrenca assegura que «fins ara, ningú havia fet una versió d’una cançó de la mítica cantautora nord-americana al català». La resta de cançons d’aquest cinquè treball de Montse Castellà també tindran com a protagonistes col·laboracions amb altres músics. «Torno a comptar amb Gorka Benítez que és un gran saxofonista i flautista que va aparèixer al meu disc anterior, Punts de llibre; i Borja Penalba, qui és un guitarrista excepcional que té una mirada única a l’hora d’arranjar les cançons i té grans idees». Altres músics que hi participen són: Josep Lanau, Xavier Franch, Kike Pellicer i Amadeu Casas (Barcelona, 1954 - Barcelona, 2020), qui va realitzar una de les seves últimes col·laboracions amb la tortosina.

Aquest cinquè disc serà possible gràcies a la campanya de micromecenatge feta amb Verkami, durant els mesos de maig i juny. «Enmig de la desgràcia de la Covid-19 vaig trobar el silenci i el temps per parir aquest disc», afirma la cantautora ebrenca, qui afegeix que «ens hem permès anar en calma quan hem entrat a l’estudi, i de la necessitat n’hem fet una virtut per tractar les cançons amb molta estima i cadascuna a la seva manera».

Quant a la temàtica de les composicions, Montse Castellà assegura que «no n’hi ha cap que parli del riu». «És un dels canvis que volia fer. El riu sóc jo mateixa, el porto dins meu. Això no vol dir que me n’oblidi», afirma la cantautora i afegeix que «sí que hi ha lluita social, humor, relacions humanes, amor i desamor». El resultat és «una mirada noble, transversal i sincera», en paraules de la tortosina.

Per últim, a la pregunta de com s’ha sentit a l’hora de posar lletra i música a totes aquestes qüestions vitals, Montse Castellà assegura que «he observat molt a les persones. Evidentment, hi ha històries personals, però no totes, i la gent no té per què saber quines són». De fet, una de les coses que entusiasmen a la cantautora tortosina és brindar, a qui senti les seves cançons, l’oportunitat de fer-se-les seves perquè «jo dono el dibuix i cadascú hi posa el color».

Comentarios
Multimedia Diari