Relats per empoderar la infància

Llibre. L’alumnat de 5è de primària de les Terres de l’Ebre és l’autor del recull de contes no sexistes ‘Som fortes i valentes’

27 diciembre 2020 09:27 | Actualizado a 08 enero 2021 15:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Un matí de sega el cel es va ennegrir, va començar a ploure amb tanta intensitat que no vam poder seguir amb la feina. En baixar de la màquina va començar a córrer cap al magatzem, on estaven tots els treballadors i de la intensitat de l’aigua se li va desfer el maquillatge. El bigoti se li va doblegar i el barret li va volar. Tots els que estaven allí van adonar-se de què era una noia. Ella es va eixugar les llàgrimes i va dir: He hagut de disfressar-me per a demostrar a tothom que el fet de ser una noia no significa que no pugui treballar com qualsevol home». 

La Bruna Rosa, alumna de l’Escola Sant Miquel de Deltebre, va llegir aquest fragment del conte Els somnis de la Irene, en la presentació de la publicació Som fortes i valentes, recull de contes de les Terres de l’Ebre, un projecte que ha inspirat a xiquets i xiquetes de 5è de primària a deixar volar la imaginació per fomentar la igualtat de gènere. 

En total, l’edició inclou dotze contes, escrits i il·lustrats per l’alumnat de diferents centres educatius del Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta, que tenen com a protagonista una xiqueta i on l’acció té lloc al municipi de qui els ha escrit. «El projecte es va oferir a 81 escoles i finalment han participat 20 centres que van presentar 29 contes, i d’aquests se n’han seleccionat 12 per a l’edició del llibre», detallà la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Laura Martínez, qui va destacar que «com és sabut, els contes tradicionals sempre han tingut rols estereotipats que presenten a la dona com un ésser dèbil, mancada de recursos si no té el seu príncep blau i que, des de la infantesa, ens orienten sobre com hem de ser segons el nostre sexe. Se’ns adjudiquen uns rols de gènere que fan que es generin desigualtats al llarg de la nostra vida». És per això, que «des de l’ICD vam proposar fer un recull de contes, on s’empoderessin les dones i se superessin aquests estereotips», afegí Laura Martínez.

Fer realitat els somnis
Per la seva banda, la coordinadora territorial de l’ICD a les Terres de l’Ebre, Carme Valls, va destacar que «quan vam llegir els contes, ens vam adonar que la major part de les nenes encara veuen tot allò que volen arribar a ser com un somni. És aquí on està la clau de la situació, és a dir, que haurien d’interioritzar, com una possibilitat, arribar a ser tot allò que vulguin ser, i no com un somni». 

Des de l’Escola Roc Llop i Convalia de Miravet van presentar-se a la convocatòria amb el conte El somni de la Paula. «Vaig trobar que la proposta d’activitat podria ser molt enriquidora. Ens vam presentar perquè el tema era molt interessant i el podríem relacionar amb el treball que estàvem fent en aquell moment a l’aula: el tema del sexisme», explica Ariadna Córcoles Gonzálvez, mestra i tutora de Cicle Superior (5è i 6è de primària). En aquesta línia, Laia Morales, tutora de cinquè de l’Escola Sant Miquel de Deltebre, comenta que «ens va agradar molt la idea del concurs per la importància en la transmissió de valors». 

Abans d’escriure el relat i sobre el treball previ fet a l’aula, segueix explicant Ariadna Córcoles, «vam veure la pel·lícula Quiero ser como Beckam que tracta sobre el sexisme, així com anuncis publicitaris sobre la violència masclista i el sexisme, i notícies de l’InfoK on es parlava del tema en qüestió. A més, vam crear petits debats a la classe per veure quina era l’opinió dels infants».
Pel que fa al relat El somni de la Paula, la mestra i tutora de Cicle Superior de Miravet afirma que «la història es va basar una mica en la pel·lícula Quiero ser como Beckam i la vam adaptar al context actual i al poble de Miravet. Explica la història de la Paula, una nena que vol ser boxejadora i la gent la jutja pel fet de ser una dona».  

Per la seva banda, la tutora de cinquè de l’Escola Sant Miquel de Deltebre destaca que «per grups i de manera cooperativa, els alumnes van expressar les seves idees, pensant en el territori, el delta, les feines de casa nostra... i com la protagonista podia ser una xiqueta». I va ser així com el relat Els somnis de la Irene va ser l’escollit. «La història escollida és la d’una xiqueta que volia ser pagesa i que volia fer la feina del seu pare, però era menyspreada pel fet de ser una dona», afirma Laia Morales. 

Llistat dels dotze relats i els centres educatius que han participat en el projecte ‘Som fortes i valentes’ engegat per l’Institut Català de les Dones:

 

  • ‘Castanya Cloc-Cloc’: Escola Sant Miquel de Deltebre
  • ‘El somni de la Paula’: Escola Roc Llop i Convalia (ZER) de Miravet
  • ‘El tratge que ho va canviar tot’: Institut- Escola 3 d’abril de Móra la Nova
  • ‘Els somnis de la Irene’: Escola Sant Miquel de Deltebre
  • ‘Hannah, la noia diferent’: Escola el Temple de Tortosa
  • ‘I perquè no?’: Escola Remolins de Tortosa
  • ‘La Carme té un pla’: Escola Los Castellets de la Fatarella
  • ‘La Glòria’: Escola Soriano Montagut d’Amposta
  • ‘Quina injustícia! Tu també vius a aquí!’: Institut Escola Daniel Mangrané de Jesús
  • ‘Safia una història d’autosuperació’: Institut-Escola Agustí Barberà d’Amposta
  • ‘Un somni complert’: Escola Llorenç Vallespí i Vidiella de Benifallet
  • ‘Un somni fet realitat’: Escola Cinta Curto de Tortosa
Sobre els rols i els estereotips de gènere que ens envolten avui dia, l’alumna Bruna Rosa assegura que «encara és un tema que no està prou tractat i que tenim més a prop del que ens pensem, des de qui fa les feines a casa, qui fa el dinar, qui neteja... A la Biblioteca Municipal de Deltebre he trobat llibres de dones que han fet coses molt importants per la societat i que no han estat reconegudes com a altres xics». 

Per aquest motiu, Ariadna Córcoles recorda que «avui dia, ja en el segle XXI, encara ens trobem amb massa estereotips de gènere tant als contes, pel·lícules, anuncis de joguines, etc.» i per això confia que el llibre «sigui un dels principis del canvi, perquè des de les escoles estem ensenyant als nostres alumnes a ser iguals i a respectar-nos». 

Comentarios
Multimedia Diari