Un any per posar en valor Antoni de Bofarull

Exposicions, actes acadèmics i activitats lingüístiques serviran per conèixer la tasca de l’escriptor pel bicentenari del seu naixement

07 abril 2021 05:00 | Actualizado a 07 abril 2021 05:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Any Bofarull es tracta de tot un seguit d’iniciatives que tenen com a objectiu commemorar els 200 anys del naixement de l’escriptor (especialitzat tant en vers com en prosa), advocat, arxiver i traductor Antoni de Bofarull i Brocà (Reus, 1821- Barcelona, 1892).

L’acte que donarà el tret de sortida al projecte serà la conferència inaugural Antoni de Bofarull: Renaixença i conflicte identitari a la Catalunya contemporàni. L’acte es durà a terme el 14 d’abril a les 18 hores a la Biblioteca Central Xavier Amorós (BCXA) de Reus i anirà a càrrec del catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, el doctor Jordi Ginebra i Serrabou. La trobada també es podrà seguir en línia. La BCXA acollirà, a més, una exposició temporal d’obres impreses de Bofarull.

«Pels volts del maig, estarà enllestit un full de mà on hi haurà recopilada la bibliografia del traductor, un document que es podrà consultar a través de la Biblioteques Municipals de Reus (BMR) i la del Centre de Lectura (CdL)», va dir ahir a la presentació el regidor de Cultura i Política Lingüística a l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens. Ja al juny, des del Centre de Normalització Lingüística, es programaran diverses activitats lingüístiques relacionades amb la figura de Bofarull.

Rutes culturals

Al juliol i l’agost, hi haurà rutes culturals programades per les BMR, on les persones interessades visitaran diferents indrets de la ciutat claus en la vida d’Antoni de Bofarull. Cadascuna de les rutes estaran guiades pel comissari de l’Any Bofarull, l’arqueòleg, museòleg i historiador Jaume Massó Carballido.

Arribada la tardor, l’Arxiu Municipal de Reus i el de la Corona d’Aragó muntaran un acte acadèmic sobre l’escriptor a la seu comuna de l’Arxiu Comarcal del Baix Camp i de l’Arxiu Municipal de Reus. En aquest mateix emplaçament, hi haurà una altra mostra temporal de manuscrits del fons documental d’Antoni de Bofarull.

Tot i que encara s’ha d’acabar de tancar, entre l’octubre i el novembre, el CdL organitzarà i acollirà un acte acadèmic sobre Bofarull; serà presencial i retransmès. Al vestíbul de l’ateneu reusenc hi haurà, d’altra banda, una exposició temporal d’obres impreses de l’autor que inspira l’Any Bofarull i resta pendent encara d’agendar una presentació, a la seu social de Carrutxa, de la reedició de l’obra Costums que’s perden y records que fugen (Reus de 1820 á 1840), d’Antoni de Bofarull (es tracta de la primera edició: Barcelona, 1880).

Els arxius, en aquest sentit, va dir el comissari de l’Any Bofarull, són d’allò més importants, ja que «Bofarull i Brocà va morir al peu del canó, a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, allà hi treballava i havia patit, dies abans, un atac de feridura del qual no es va recuperar», va assenyalar Massó.

Una placa commemorativa per recordar el bicentenari de Bofarull serà col·locada, més endavant, el dia 3 de novembre, a la façana de l’edifici número 37 del carrer de Monterols, «allà on va néixer», va especificar Massó.

A més, també va assenyalar que es tracta «de l’autor de la primera novel·la en català del segle XIX», tot referint-se a La orfaneta de Menargues o Catalunya agonisant (1862, amb múltiples edicions posteriors). Va esmentar diferents volums de memòria i costumisme local i, un altre tret destacat per Massó, va ser la tasca poètica del traductor.

Comentarios
Multimedia Diari