Un bany de textos poètics per celebrar deu anys

Aniversari. L’editorial presenta ‘Piscina Poesia’ i també una edició renovada de ‘Formigues a la cuina’

21 abril 2021 10:40 | Actualizado a 22 abril 2021 19:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’editorial Piscina, un petit oceà celebra aquest 2021 una dècada editant llibres per a tots els públics, d’ençà que a la tardor de 2011 publiqués el primer títol El calaix de l’artista. Ara, per a commemorar l’efemèride surt a la llum Piscina Poesia, un bany de rimes i de jocs de paraules que convida a descobrir que la poesia, potser, és la millor manera de salvar el món. Al respecte, l’editor Joan Rioné recorda que «una de les característiques del projecte editorial –a més de llibres de proximitat dedicats al públic infantil i familiar– és que, de manera espontània, els textos poètics sempre han estat una constant».

Ell mateix diu que «durant tots aquests anys ens ho han dit moltes vegades i al final ens ho hem cregut. Per aquesta raó, a l’hora de valorar el recorregut de l’editorial durant aquesta dècada, hem cregut que valia la pena recopilar aquesta mirada poètica, que tant ens caracteritza, a més de ser una manera de reivindicar el gènere en el marc de la literatura infantil i juvenil».

Així, una quinzena d’autors signen els textos entre els quals, descriu Joan Rioné, «hi ha de tot, des d’imaginaris fins a poemes absurds i irònics, així com fragments del llibre Carrer de la mar i també un extracte de Formigues a l’aspiradora, entre molts d’altres».

L’editor també destaca que «encara que en els textos no hi ha una rima explícita, sí que tenen musicalitat, la qual cosa ajuda al lector a entendre la literatura des de l’oralitat i l’espontaneïtat», i afegeix que «escrivim més semblant a com parlem, tenint com a mesura les paraules».

Inspiració visual

Les il·lustracions de Maria Beitia –professionalment vinculada a Barcelona (mariabeitia.com) i familiarment a Tarragona– naveguen per l’oceà poètic del llibre, que ha estat dissenyat per Victoria Pazmiño. «Com els textos són diferents entre si, la meva intenció ha estat plasmar una coherència visual i poètica», explica la il·lustradora. Amb aquestes premisses en ment, destaca que «com fa la poesia, he transformat objectes en coses que mai imaginaríem». En aquest sentit, des d’un piano fins a una rentadora, passant per una tassa de cafè o una llauna de sardines, es converteixen en espais on submergir-se en l’àmbit visual del llibre i en el món inspirador de la poesia. Maria Beitia continua explicant que «utilitzo una tècnica mixta, primer la transferència d’imatges i després dibuix a grafit». Així, a través de les seves il·lustracions, convida a «deixar volar la imaginació» per la poesia.

Un clàssic renovat

L’editorial també ha decidit, en aquest desè aniversari, presentar una renovada tercera edició del títol Formigues a la cuina. «És un dels primers llibres que vam publicar, fa set anys, i des de llavors ha estat un dels nostres èxits constants», explica Joan Rioné, qui destaca que «a l’hora de plantejar-nos aquesta tercera edició vam pensar a fer una revisió visual de les il·lustracions de la mà de la il·lustradora Marta Contreras, però sense allunyar-nos de la filosofia original».

Així Formigues a la cuina «és un llibre vell però totalment nou, ja que els anys passen molt de pressa», afirma Joan Rioné. I seguint amb aquesta reflexió, l’editor assegura que en els pròxims anys «continuarem navegant per publicar noves propostes, pensant en els nostres lectors i lectores, per continuar sorprenent-los».

Comentarios
Multimedia Diari