Un quart de segle de Cossetània

Aniversari. Vint-i-cinc anys de la firma vallenca, vetllant pels llibres i pel territori, ara sota el paraigua de 9 Grup Editorial

30 abril 2021 13:44 | Actualizado a 02 mayo 2021 06:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cossetània Edicions bufa enguany les vint-i-cinc espelmes en un pastís d’aniversari que no ha parat de créixer des que es va començar a elaborar. Era mitjans dels anys noranta quan l’editorial vallenca va començar a caminar i a hores d’ara han vist la llum més de 2.000 títols, de la mà dels editors Jordi Ferré i Josep Maria Olivé

«Mimem i cuidem els llibres. Acompanyem els autors des de l’original. És la nostra feina», diu el Jordi Ferré. Amb aquesta voluntat van arrencar l’aventura, publicant dos llibres el primer any. «El segon vam fer nou i el tercer uns disset», explica el Josep Maria Olivé. I si la primera premissa és vetllar pels exemplars, la segona i no menys important és l’aposta pel territori, tant en escriptors i escriptores com en temàtica. «El primer publicat va ser la història del Club Bàsquet Valls i el segon, un relat gràfic de la Colla Joves Xiquets de Valls».

No obstant això, els editors puntualitzen que «si bé moltes vegades el més fàcil és tenir autors locals, «la voluntat és sempre que siguin llibres que puguin interessar a tots els lectors de Catalunya. Cert que al començament eren més d’àmbit local, però per exemple, La cuina del calçot es van vendre arreu. No hem venut edicions a Valls, les hem venut a tot Catalunya», comenta el Jordi Ferré.

Josep Maria Olivé: «El llibre imprès no ha perdut la miqueta de prestigi social que té».

Precisament cuina és una de les quatre potes importants de l’editorial, juntament amb natura, tradicions i divulgació, quatre àmbits en què Cossetània Edicions és un referent. «Natura en el sentit ampli, des de les guies d’excursionisme, fins a l’assaig. Pel que fa a la divulgació, tenim la col·lecció De 100 en 100», relata el Jordi. I quant a les tradicions, destaca l’ Enciclopèdia Castellera, dirigida pel Xavier Brotons, que ja va pel seu sisè volum i s’està preparant el setè. Finalment, tota la col·lecció infantil del Patufet, a càrrec de Roger Roig i Hugo Prades.

 

Mateix tarannà i interessos
En aquest quart de segle han passat moltes coses, des de l’arribada del llibre digital, la força de les xarxes socials on es promocionen autors i novetats, així com un espai més gran per a l’autopublicació. «El debat del paper ja fa anys que corre. Però un llibre és un llibre. Afortunadament, no ha perdut la miqueta de prestigi social que té», destaca el Josep Maria.
Pel que fa a l’editorial vallenca, la transformació es diu 9 Grup Editorial.

Jordi Ferré: «Mimem i cuidem els llibres, acompanyem els autors, és la nostra feina»

«Més que una transformació és una trobada amb altra gent que té un tarannà molt similar al nostre. El 2012 amb Angle Editorial vam fer pràcticament una fusió, tot i que cada segell té el seu ritme, la seva idiosincràsia i una ubicació física diferenciada. Però treballem braç a braç», assenyala el Josep Maria. A partir d’aleshores, el creixement ha estat constant. «El 2015 entrem dintre l’accionariat d’Eumo, editorial de la universitat de Vic, que també forma part del grup. I l’any passat creem Bindi Books, de temàtica infantil, tot sota el paraigua de 9 Grup Editorial», afegeix en Jordi.

Així les coses, actualment el grup el conformen Cossetània i el segell en castellà Lectio Ediciones; Angle, el qual té el subsegell Capital Books; Eumo; Bindi Books i el portal de micromecenatge, Quorum Llibres. Cadascú amb catàleg i personalitat pròpia, amb la qual cosa abasten tots els gèneres literaris i d’assaig.

La festa d’aniversari s’ha hagut d’ajornar amb motiu de la Covid-19. Un petit acte que se celebrarà quan sigui possible.

No obstant això, què és el que prima a l’hora de publicar un títol? «Dues coses», respon el Jordi. «Ha de ser un bon llibre i ha de tenir un bon recorregut comercial. També pot passar que es compleixi la primera premissa, però no la segona. Aleshores, busquem la complicitat d’alguna institució. Però si el llibre no és bo, ja no es mira res més».

I això és clau si es compara amb l’autopublicació. «La diferència entre un llibre editat i un altre no editat és que hi ha un editor pel mig. Són hores i hores de gestió amb l’autor». A més a més, per recolzar i rellançar escriptors i escriptores, Cossetània té en joc un bon grapat de guardons com ara el Premi de narrativa de la Ribera d’Ebre; el de narrativa curta per internet, Tinet; el Sebastià Juan Arbó de la Ràpita; el Premi Vila d’Ascó o el de Narrativa Marítima vil·la de Cambrils.

Per tot plegat, enguany és un any de celebració, una festa que es va haver d’ajornar a causa de les mesures contra la Covid-19 i que es farà, de totes totes, abans que acabi l’any.

Comentarios
Multimedia Diari