Vilaplana rememora el concert de Georges Moustaki

Homenatge. El 1980 el cantautor va actuar a la localitat i aquest dissabte Marina Rossell reviurà l’esperit de l’actuació

17 junio 2021 06:40 | Actualizado a 17 junio 2021 09:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Va ser un èxit aclaparador, ja que van venir més de 3.500 persones de tot arreu de Catalunya, del País Basc, Saragossa, Madrid, etc.». Amb aquestes paraules, Josep Aixalà, conegut a Vilaplana com a ‘Pep Savall’, descriu el concert que el cantautor Georges Moustaki (1934-2013) va oferir el 20 de setembre de 1980. Amb aquest record, que encara perviu en la memòria col·lectiva dels vilaplanencs i vilaplanenques, aquest dissabte, 19 de juny a les 19.30 hores a l’hort de Cal Savall, es reviurà l’esperit de l’actuació de la mà de la cantautora Marina Rossell, qui «ha col·laborat i gravat amb molts autors i intèrprets, entre els quals cal destacar Moustaki».

Un viatge en el temps per homenatjar a totes les persones que van contribuir i col·laborar amb el Col·lectiu Llibertari a fer realitat l’actuació fa 40 anys i nou mesos. Com llavors, Josep Aixalà obrirà el seu hort per gaudir de la veu de Marina Rossell.

«En aquella època, un grup de joves del Col·lectiu Llibertari de Vilaplana va aconseguir convèncer al cantant grec per actuar al poble. Per això, van viatjar expressament fins a París i van anar a casa de l’artista per proposar-li l’actuació. El poder de la convicció va fer tota la feina, ja que van aconseguir convèncer al mànager de Moustaki», explica Josep Aixalà. Així mateix, des de l’organització recorden que «va ser el fruit del nostre treball constant, d’enganxar cartells més enllà de la comarca, d’organitzar cada detall del concert (escenari, hort, publicitat, bar...) perquè tot estigués a punt, de posar tota l’energia i convicció amb el que creiem i fèiem, de la força del grup per aconseguir junts qualsevol propòsit impossible». De fet, Paco Ibañez, Labanda, Pegasus, Raimon... també van actuar a Vilaplana en altres concerts.

«Moustaki es va quedar a casa meva amb la cantant Marta Contreras, amb qui actuava, així com tots els músics que els acompanyaven», rememora Josep Aixalà, mentre que de la nit del concert diu que «va ser màgica per la quantitat de gent que va gaudir-ne, ja que la cua de cotxes aparcats a la carretera arribava fins a l’Aleixar». Si bé, d’aquella última nit d’estiu recorda que «estava núvol i queien algunes gotes, la qual cosa ens va fer patir una estona». Una incertesa que ràpidament es va esvair amb les cançons de Moustaki.

Fa gairebé 41 anys els assistents –descriu Josep Aixalà– «estàvem a peu dret o asseguts a sobre de papers de diari, en canvi ara, respectant les mesures sanitàries, hi haurà cadires per mantenir la distància entre les 500 i 600 persones que s’espera que vinguin». Les entrades es poden adquirir al web www.fmvilaplana.cat a un preu de 5 €. L’homenatge s’emmarca en el Festival ‘Vilaplana Viu la Música’ que inclou diferents actuacions. Per això, el dissabte a la nit (22.30 h) també actuarà Roba Estesa, el grup del Camp de Tarragona que fusiona les músiques urbanes amb la instrumentació i melodies folk.

L’any 1980, el recital també va ser un «clam a la llibertat política i d’expressió, a l’esperança i a la lluita», diu Josep Aixalà, mentre que desitja retrobar-se «amb companys amb qui fa anys que no ens veiem, perquè tots puguem gaudir d’un homenatge entranyable». Així, Josep Aixalà recorda que «qui l’any 1980 va estar al concert de Georges Moustaki a Vilaplana, aquesta vegada no pot fallar».

Comentarios
Multimedia Diari