Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Cinc apunts que ha deixat la temporada de la represa dels castells

    Un retorn espectacular. La temporada de castells ha anat molt millor d’allò que s’havia previst. S’han recuperat els castells de 9, la gamma extra, i fins i tot s’ha vist el pd9fmp. És cert que també ha deixat algunes qüestions per resoldre

    12 noviembre 2022 19:28 | Actualizado a 13 noviembre 2022 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Punt final a la temporada castellera postcovid. Després de dos anys d’aturada per la pandèmia tornaven els castells amb molts interrogants per resoldre. Sense saber com respondria la gent, amb quina canalla es comptaria o si el nivell seria igual que el del 2019. Ja podem afirmar contundentment que ha superat totes les expectatives. Es tracta d’un any que podem dividir de diferents maneres, i que es pot explicar amb cinc apartats diversos que s‘han anat resolent durant el transcurs. Nosaltres hem fet un repàs de tot plegat, parlant amb el president de la Coordinadira de Colles Castelleres, Joan Ibarra.

    Sense límits

    Pocs s’esperaven que la gamma extra tornés a ser la protagonista indiscutible, que els castells de 10 tornessin a les places i que es trenqués una nova barrera en el món casteller. Els vaticinis i les teories quedaven desmuntades a principis de juliol quan els Castellers de Vilafranca descarregaven el pd8fm al pla de la Seu de Tarragona. A partir d’aquí es tornava a obrir la veda de la gamma extra, que no tindria aturador fins ara, al novembre. El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Joan Ibarra, reconeixia que «si al mes de gener ens haguessin dit que veuríem tot allò que hem fet no ens ho hauríem cregut». I és que a més s’ha aconseguit un castell inèdit; el pd9fmp, i se n’intentava també un altre que només s’havia carregat el 2019; el 3d9sf.

    La canalla ha respost

    Els equips de canalla de totes les colles castelleres han fet una feina admirable aconseguint que nens i nenes que fins i tot mai havien vist castells aprenguessin a una velocitat de creuer a pujar, i també a superar-se a ells mateixos. Tothom ha picat pedra, i ha remat en la mateixa direcció perquè els més menuts agafessin confiança i no tinguessin por després d’una aturada tan llarga, sense haver pogut realitzar els canvis naturals que es fan habitualment, ni haver pogut ensenyar als més petits a poc a poc quan entren. Els caps de colla conscients de tot això, ja anaven amb compte de no caure, sabien que era clau. És cert que les colles més petites han tingut alguns problemes en aquest aspecte, i han patit més, ja que no tenen una massa social tan àmplia com les més grans.

    Un retorn desigual

    El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya reconeixia que el nombre de camises que assistien a les places i assajos era diferent segons la colla. Ho dividia en tres grups: les més grans, les mitjanes i les petites. Les primeres han pogut assolir la plena normalitat, amb una baixada de persones, però no molt significativa. Les mitjanes han tingut alguns problemes, i han anat a un ritme més lent d’allò que estaven acostumades, i les petites han tingut seriosos problemes. Ibarra explicava que amb «aquestes hi tenen una atenció especial, han donat un any de marge, i volen veure com evolucionen».

    És cert, que sobretot, a principi de temporada, es va veure alguna actuació que no acabava de complir uns mínims, com fer tres castells i un pilar. I per aquest motiu, la Coordinadora dóna suport a les colles que no poden fer castells de 6, però està estudiant implementar alguna espècie de normativa per saber com actuar en cas que aquesta situació es perllongui en el temps en alguna colla.

    Debats oberts

    Com no podria ser d’altra manera, aquesta temporada també ha deixat algunes qüestions per resoldre. Més enllà de l’ajuda a les pinyes, uns dels temes que més s’ha parlat és dels horaris de les actuacions castelleres. El canvi climàtic ja és una realitat, i aquest estiu s’ha anat prolongant d’onada de calor en onada de calor. Això ha provocat que s’hagi posat sobre la taula si les hores de migdia són les més adequades per dur a terme l’activitat, i per garantir la seguretat dels castellers i les castelleres. Ben segur que la resposta i la solució no és senzilla, però és una qüestió que s’haurà d’anar tractant.

    L’ajuda a les pinyes i qüestionar-se si s’han de fer castells on una part important de la pinya és gràcies al suport d’altres, també s’ha posat sobre la taula durant tot el 2022.

    Comentarios
    Multimedia Diari