Contes sobre les petites coses

Jesús Maria Tibau, especialista en relats breus, busseja delicadament en les emocions al llibre ‘A mig camí de la incertesa’, el seu vuitè recull de contes, que va veure la llum el febrer del passat 2020

12 marzo 2021 10:41 | Actualizado a 12 marzo 2021 11:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Jesús Maria Tibau sempre ha estat lligat al món de les lletres. Aquest fill de Cornudella de Montsant va iniciar-se a l‘escriptura l’any 1992, amb A l’ombra dels ametllers, un recull de relats curts, un gènere del qual s’ha convertit en especialista i referent amb el pas del temps. Així i tot, també ha publicat poemes, novel·les, dietaris i ha participat en diversos llibres col·lectius.  

La seva passió per la literatura va fer que l’any 2007 obrís un bloc, que porta per nom ‘Tens un racó dalt del món’, premiat el 2009, on hi escriu de forma activa i que ell mateix descriu com «un espai amb comentaris de llibres, jocs literaris, nano contes, lectures, emocions i reflexions més o menys improvisades». 

Ja fa temps que Tibau viu a Tortosa i la seva relació amb l’Ebre és sempre present a la seva obra, com també es pot observar a A mig camí de la incertesa, en els passejos de l’Artemi a prop del riu, al conte ‘Eternitat aparent’. El seu idil·li amb la demarcació és recíproc, ja que el 2013 el van guardonar amb el Mèrit de les Lletres Ebrenques.

Però el seu vincle literari sembla no esgotar-se mai: Tibau també dirigeix el club de lectura de la Biblioteca Marcel·lí Domingo (Tortosa), és l’organitzador de les Jornades literàries de Cornudella de Montsant des de l’any 2008 i, des de 2010, també és guionista i presentador del programa de televisió homònim del seu bloc, que s’emet al Canal 21 de les Terres de l’Ebre.

Els seus contes, escrits amb una ploma àgil i fresca, els han definit  característics «per l’originalitat, la fina ironia i un ús intel·ligent del llenguatge». En el darrer recull, A mig camí de la incertesa ho veiem clarament ja des del títol dels relats. Històries que se centren en les emocions, aquelles que sorgeixen en les accions del dia a dia, sobretot, en aquelles petites coses que finalment són les que construeixen la grandesa de la vida. Com els desitjos incomplets a ‘Més val que no surti’ o fent un resum professional ràpid a ‘De genolls’; observar somrient al gos a ‘Un matí de novembre’ o viure una jornada d’escola des de la visió d’una professora a ‘Rama trencada’; descobrir delicadament que els fills es fan grans a ‘Tempesta’ o un moment a la visita del metge a ‘Un secret subtil’. Contes en els quals, amb la seva agilitat literària i amb una literatura plena de dolçor, molts ens hi podem sentir reflectits. 

 

A mig camí de la incertesa

  • Autor: Jesús M. Tibau
  • Editorial: Cossetània
  • Pàgines: 102

Comentarios
Multimedia Diari