Darrere les icones del rock

Ferran Sendra immortalitza amb la seva càmera racons emblemàtics, més enllà dels escenaris, a ‘Rocks on the road’

21 abril 2021 09:56 | Actualizado a 22 abril 2021 19:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les cases on van créixer els quatre de Liverpool; on va  viure Jimi Hendrix a Londres i San Francisco; les tombes d’Elvis Presley a Memphis i de Jim Morrison a París o el lloc on va caure assassinat John Lennon. Són alguns dels punts de culte que el fotògraf Ferran Sendra (ferransendra.com) ha retratat per a la immortalitat i que ara comparteix amb nostàlgics, melòmans, mitòmans i amants de la música en general a Rocks on the road, d’Arola Editors, una de les apostes per aquest divendres de Sant Jordi. Un volum que va precedit d’una introducció en català, castellà i anglès de diversos autors com ara els periodistes Manel Fuentes i Jordi Bianciotto, el poeta David Castillo o el fotògraf Jordi Vidal.

«Porto tota la vida fent fotos de concerts. Per la qual cosa, paral·lelament vaig començar a fer altres relacionades amb les imatges dels músics que tenia a l’escenari», explica Ferran Sendra, autor de Rocks on the road. Així, en aquest recorregut del rock, es va aturar a la central elèctrica Battersea Power Station de Londres, la qual va ser portada del desè àlbum de Pink Floyd, Animals. O al Hotel California, a Beverly Hills, dels Eagles. «Vaig anar a Candem, a Chalk Farm Road, que és la portada de The Clash o a St. John’s Wood, de Abbey Road, dels Beatles», conta Ferran.

No obstant això, aquest no és un llibre només de portades, com puntualitza. «Al llarg de quaranta anys m’he anat apuntant en una llibreta a més a més de les fotos de portades i contraportades, on havien gravat els videoclips, per on havien passat. Fins que el 2018 vaig revisar el que tenia i per completar-ho vaig fer un parell de viatges als Estats Units», diu en Sendra. En ruta, per les carreteres infinites d’Amèrica, va seguir les passes de Bruce Springsteen. «Vaig fer tot l’itinerari. Hi ha fotos que fan referència a cançons seves, com Cadillac Ranch, que és justament la portada del llibre o Boardwalk, d’Atlantic City i les quatre cases on ell va viure a New Jersey», assenyala l’autor.

A Rocks on the road no falta cap gran. Per les seves pàgines, amb centenars de fotografies, passen Elvis Costello, Queen, The Who, Neil Young, Steve Wonder, Bob Dylan, B. B. King, Eric Clapton, Tina Turner, Guns N’ Roses o James Brown, entre molts dels mites. Mansions il·lustres, asfalt, desert, grans ciutats, cementiris i oceans, concerts irrepetibles i guitarres, que ara ja són objectes de culte. Tot un viatge per la història viva del rock, que no és una altra que la banda sonora que ha acompanyat i acompanyarà moltes generacions.

Comentarios
Multimedia Diari