Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Diàleg de les ànimes a Santes Creus

    Concierto a cargo de Hespèrion XXI y Orpheus 2l en el Festival Jordi Savall

    14 agosto 2022 09:22 | Actualizado a 14 agosto 2022 09:29
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Els ratpenats volaven arran del públic i els músics, el passat dijous a Santes Creus. I semblava que seguissin la cadència de les notes del kaval, del kanun, el santur o la viola d’arc del mateix Jordi Savall, que tocava i dirigia subtilment. Nit de lluna plena i una brisa que s’agraïa després d’un dia tòrrid. La plaça de sant Bernat Calvó era plena de gom a gom.

    El grup Hespèrion XXI més Orpheus 21, junt amb tres cantants solistes de Síria, Grècia i Israel van fer un recital de música i cançons tradicionals dels pobles de la Mediterrània.

    Molt abans la gent passejava, comprava carquinyolis i vi de la zona i molts sopaven als petits restaurants o als xiringuitos improvisats del mateix monestir. Organització perfecta i ben pensada perquè el públic que no coneix aquesta terra s’hi endinsi una mica més. I aquest cop Savall ha volgut fer el concert a la plaça del poble perquè els veïns obrissin els balcons de casa seva i escoltessin asseguts a les seves cadires la música que aquests dies omple el seu llogarret.

    Mare nostrum. Diàleg de les ànimes era el títol del primer concert d’enguany a Santes Creus. El grup Hespèrion XXI més Orpheus 21, junt amb tres cantants solistes de Síria, Grècia i Israel van fer un recital de música i cançons tradicionals dels pobles de la Mediterrània.

    Com diu l’escriptor libanès Amin Maalouf al programa de mà: «El Mediterrani és ara una muralla invisible entre un nord atemorit i un sud desesperat... Escoltant aquest tipus de música redescobrim que les cultures que ens semblaven allunyades o enemistades entre si, són sorprenentment properes i còmplices.» I és que els temes i cançons que vam escoltar eren una barreja de cants cristians, jueus i àrabs, les tres cultures que uneix aquest mar tan nostre.

    El festival continua i li desitgem llarga vida.

    No oblidem que tots venim d’aquí, que tots portem gens de les tres cultures i sort en tenim de tanta riquesa. Som més a prop d’un sirià o un libanès que d’un ucraïnès. De vegades s’oblida. És necessari i reconfortant escoltar aquestes cançons que t’agermanen no només amb els pobles del Mediterrani sinó amb la humanitat. El festival continua i li desitgem llarga vida.

    Comentarios
    Multimedia Diari