Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El Consell Escolar debat l’ús del mòbil als centres davant la demanda de milers de famílies per evitar-lo fins als 16

Quan acabi el procés participatiu, Educació donarà un criteri marc per regular el telèfon a les escoles i instituts

20 noviembre 2023 12:39 | Actualizado a 21 noviembre 2023 14:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consell Escolar, l’òrgan consultiu en les polítiques educatives de la Generalitat, s’ha reunit en un ple específic per debatre l’ús del mòbil a les escoles i instituts. El Departament d’Educació ja tenia previst engegar aquest curs un debat sobre el mòbil a les escoles, però en les últimes setmanes milers de famílies s’han unit a través de WhatsApp i Telegram per demanar que els adolescents no tinguin telèfon abans dels 16 anys. La reivindicació ha cristal·litzat en la iniciativa ‘Adolescència lliure de mòbil’, amb desenes d’associacions de famílies d’alumnes (AFA) implicades. Quan acabi el procés participatiu pilotat pel Consell Escolar, s’espera que el departament doni un criteri marc per regular el mòbil als centres.

El Consell Escolar de Catalunya va engegar fa uns dies un procés participatiu per recollir l’opinió de docents, famílies i alumnes d’arreu del territori sobre la presència que ha de tenir el telèfon mòbil a les escoles i als instituts; un debat que té previst culminar a finals d’any amb un informe que aquest òrgan consultiu -format per representants de docents, famílies, sindicats,moviments de renovació pedagògica, administració-presentarà al Departament d’Educació.

En el marc d’aquest procés, els consells escolars territorials estan fent aquests dies sessions de debat i han consultat una vintena de centres perquè aportin exemples pràctics. El debat també inclou una trobada de la Junta de directors i sessions de treball amb les principals associacions de famílies i amb alumnes. En la reunió amb les famílies hi van participar els promotors de la iniciativa ‘Adolescència lliure de mòbil’, que van demanar una regulació màxima del telèfon a les escoles.

Recomanacions

Al final del procés, Educació presentarà les recomanacions, indicacions o instruccions que s’acordin. S’espera que aquest criteri marc es faci públic durant les primeres setmanes del 2024, segons va avançar la conselleria fa uns dies. Durant els mesos següents, la idea és que els centres impulsin un debat amb les famílies per regular l’ús del mòbil d’acord amb el marc que s’hagi establert i que el curs que ve totes les escoles i instituts hagin enllestit aquests treballs.

Que els infants tinguin mòbil, i un eventual abús de les xarxes socials o accés a determinats continguts sense control, és un tema que preocupa la comunitat educativa des de fa temps i en els últims mesos han anat apareixent iniciatives entre famílies i escoles per pactar-ne un ajornament.

Així, un grup de famílies de centres del Poblenou es van unir perquè els fills no tinguessin telèfon intel·ligent fins als 16 anys i de seguida l’organització es va estendre a altres barris de Barcelona i a altres poblacions de Catalunya a través de grups de WhatsApp i de Telegram, en la iniciativa ‘Adolescència lliure de mòbil’.

Un altre exemple és el de l’escola Gem de Mataró, que s’ha conjurat aquest curs amb les famílies per endarrerir fins als 16 anys l’entrega del primer ‘smartphone’, en una campanya, ‘Desmobilitza’t’, que beu d’una experiència similar a l’escola Sadako de Barcelona.

Les famílies deixen clar que no estan en contra de les noves tecnologies, sinó de l’ús que se’n pot fer. La directora de l’escola mataronina, Montse Paredada, va advertir en una entrevista a l’ACN sobre la pressió que genera l’accés als mòbils tant als alumnes, que no volen quedar-se enrere respecte als companys que ja tenen telèfon, com a les famílies, que no volen estar desconnectades dels fills en un moment com és l’adolescència.

Comentarios
Multimedia Diari