«Els telèfons mòbils, els guardeu a la motxilla o a la taquilla». Coincidint amb l’inici del curs 2023-2024, aquesta norma que ja aplicaven diversos instituts, s’ha estès a altres centres de Catalunya amb l’objectiu de lluitar contra un ús excessiu dels mòbils entre els alumnes. El debat torna a estar damunt de la taula i més després de que, fa uns dies, el conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balsells, admetés que estan estudiant regular l’ús del mòbil a les aules a través de la llei per combatre addiccions que prepara el Govern. Balsells va obrir la porta a treballar amb el Departament d’Educació per regular l’ús dels dispositius mòbils als patis dels centres educatius o garantir que les pantalles a les aules només s’utilitzin amb finalitats educatives i va recordar que hi ha experiències prèvies que demostren que aquesta mena de regulacions són efectives.
Actualment, des del Departament d’Educació es dona total autonomia a cada centre perquè decideixi si cal o no prohibir el mòbil. De fet, la consellera Anna Simó defensa que l’ús del mòbil als centres no és dolent, però sí que ho és l’abús. «Jo no soc partidària de prohibir, soc partidària d’ajudar a les famílies i els alumnes a entendre com s’ha de fer un bón ús dels mòbils», va explica fa uns dies la consellera.
Normes per a tothom
Davant d’aquesta posició, alguns centres han demanat que Educació estableixi normes per a tothom i que no ho deixi a criteria de cada centre, com passa actualment.
Mar Camacho és doctora en Tecnologia Educativa i professora de Ciències de l’Educació de la URV. La que va ser també coordiadora de digitalització del Departament d’Educació té molt clar que «sempre he estat partidària de posar l’ús de la tecnologia al servei de l’educació i dels objectius, molt més que prohibir-la, perquè prohibir-la té molt poca eficàcia. Som en un món on tot és digital i negar-se a fer servir els mòbils a les escoles és un error»
Camacho recorda que «a la meva època de coordinadora de digitalització del Departament d’Educació vam posar en marxa un programa, amb la participació d’uns 200 centres a tot Catalunya, per trobar de manera pedagògica la manera d’usar els mòbils des d’un punt de vista educatiu. Però no s’ha avançat gaire en el tema».
Respecte a la prohibició de l’ús del mòbil al pati, Camacho defensa que «es lícit que un centre decideixi que durant l’hora del pati no es poden fer servir els mòbils. De fet, veig bé que es prohibeixin en aquest espai». Però el més important és «actuar amb sentit comú, per trobar el punt mitjà entre la prohibició i la hiperexposició als mòbils. La regulació per part de la Generalitat estaria bé per poder trobar aquest punt mitjà. Ens hem d’aliar amb la tecnologia i explotar-la de manera educativa», conclou Camacho
La regulació, per part d’Educació, d’aquest ús és ben vista per molts directors d’escoles i instituts. Josep G. Lluís Queralt, director de l’IES Baix Camp de Reus és partidari de «que hi hagi una regulació. Més val tenir un marc jurídic, uns mínims, sobretot respecte a les edats». En el cas de l’IES Baix Camp, els alumnes de primer i segon d’ESO (de 12 a 14 anys) no tenen autoritzat l’ús del mòbil, «ni al pati ni en cap moment, excepte per una activitat programada pel professor», comenta el director. En canvi, els de segon i tercer d’ESO (15 i 16 anys) poden portar-lo però no utilitzar-lo a les classes. «Tot i que al pati els deixem, actualment estem debatent si fer igual que amb els de 1r i 2n. Per què? Doncs perquè el pati és un moment de socialització entre ells i alguns alumnes estan esperant per sortir al pati i agafar el mòbil», explica Josep G. Lluís Queralt.
El director de l’IES Baix Camp afegeix que «no hem d’anar en contra de la tecnologia, sinó aprofitar-la d’una manera educativa. La tecnologia ha de ser una aliada i no una enemiga. Per això no sóc gens partidari de prohibir i sí de regular. Cal potenciar la socialització. La tendència a Europa és regular l’ús del mòbil als col·legis i instituts i crec que el Departament d’Educació anirà en aquest camí».
Mínims
Des de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (AFFAC), la seva presidenta, Belén Tascón, defensa que «cal una regulació per part de la Generalitat de l’ús del telèfon mòbil als centres educatius. Cal marcar uns mínims, més enllà de la decisió de cada centre, perquè estem parlant d’una cosa que afecta tothom. És un problema de tothom». «Després està en com cal fer-ho, que si a la classe sí oa la classe no. Que si al pati, sí o al pati no»; afegeix Tascón, qui diu que «ceiem que el mòbil pot ser usat com a element educatiu i, en canvi, a les hores de pati o a les sortides, potser no, perquè és on més poden socialitzar els joves. També és cert que als adults ens passa igual i al nostre temps lliure moltes vegades el que fem és estar amb el mòbil. Cal entendre que els joves són part de la societat i interactuen com nosaltres. És important educar, no només a l’escola sinó també a les famílies».