El viatge de Layla a través de la música de Manuel de Falla

El duet Hemiòlia, format per Paula Martí i Jordi Bonilla, presenta demà l’espectacle ‘Layla’

25 junio 2021 06:34 | Actualizado a 25 junio 2021 06:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La necessitat d’expressar la seva manera de veure el món ha empès al duet Hemiòlia, format per la pianista Paula Martí i l’oboista Jordi Bonilla –a més de ser professors de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tortosa– a la creació de l’espectacle multidisciplinari Layla, un viatge d’esperança, que s’estrenarà demà, dissabte 26 de juny, al pati de l’Escola Mestre Marcel·lí Domingo de Roquetes (23 hores). 

«El treball a partir de diferents cançons del compositor Manuel de Falla ens va evocar la història de la jove Layla i a crear l’espectacle», explica Paula Martí, qui viu la música des d’un doble vessant; la docència i la interpretació, mentre que Jordi Bonilla es considera a si mateix com un músic versàtil i les seves facetes abasten des de la interpretació i la docència amb el seu instrument natural, l’oboè, fins a la direcció orquestral, sense oblidar la composició i la instrumentació. Hemiòlia, paraula tècnica musical que fa referència a la substitució de dues unitats mètriques ternàries per tres de binàries, defineix perfectament la natura d’aquest duet de cambra, que possibilita tant la interpretació de peces en duo com de composicions en trio amb la incorporació del rapitenc Toni Alburquerque (trompa).

De la proposta Layla, un viatge d’esperança, la pianista detalla que «és un espectacle eclèctic perquè combina diferents disciplines com la música en viu i sons electrònics que hem modificat, amb la projecció d’un muntatge audiovisual que acompanya el recorregut sonor a través de les imatges». 

Així, amb una mirada poètica, l’espectacle Layla, un viatge d’esperança narra, segons explica Paula Martí, «com la protagonista ho ha perdut tot i es veu obligada a marxar del seu país, és a dir, l’emigració, cap a una altra zona del planeta amb més recursos, és la seva única sortida». 

En aquest perible, les cançons de Manuel de Falla –com ¡Dios mío, que solos se quedan los muertos!, Olas gigantes, Tus ojillos negros o Amor Brujo, entre altres– escorten, juntament amb les imatges i vídeos, a la protagonista i conviden al públic a posar-se a la seva pell. 
«Aquest espectacle ens ofereix la possibilitat que la nostra música sigui molt més que una imatge estètica, és a dir, a través del relat expliquem, a la nostra manera, què és el que no ens agrada del món en què vivim». 

Així, la pianista diu que Layla, un viatge d’esperança és un espectacle «reivindicatiu», ja que narra com una nena ha de fugir a conseqüència d’una crisi econòmica, una emigració cap a l’esperança a la recerca de l’estabilitat econòmica i una millor vida, però acaba en una societat que té una crisi de valors provocada per les guerres, l’odi, la tristesa i la destrucció del planeta». 

Sobre aquest viatge vital, Paula Martí explica que «la nostra intenció és mostrar-nos crítics amb totes les injustícies que comporta el capitalisme, de manera generalitzada, i en concret reivindiquem els efectes que comporta el canvi climàtic i la destrucció del planeta, així com els conflictes bèl·lics que és una de les conseqüències més greus de la nostra societat». En aquest sentit, la pianista aconsella «a les famílies amb nens que assisteixin a l’espectacle que abans parlin amb els seus fills i els expliquin que veuran imatges de guerra, de destrucció del planeta i de tristesa, amb la intenció de reivindicar un món millor». 

Per tot plegat, el duet Hemiòlia desitja que «el públic gaudeixi, d’una banda, del plaer estètic de l’espectacle, i de l’altra reflexioni sobre com el mateix món que acull persones amb esperança és també un món de destrucció i odi».

Comentarios
Multimedia Diari