Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La moranovenca Eva Vilanova, guanyadora del XLI Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre

L’obra premiada recorda els paisatges de la comarca mentre reivindica la seva gent i la seva història a partir de personatges corals i la troballa d’unes cartes escrites durant la Guerra Civil

25 agosto 2023 11:24 | Actualizado a 25 agosto 2023 11:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fins a vuit obres inèdites optaven enguany al Premi Literari Ribera d’Ebre, que ha arribat ja a la 41a edició. Entre aquest s’hi trobava la guanyadora, que va ser anunciada el dimecres a la nit durant el tradicional Sopar Literari de Vinebre, que, per segon any consecutiu, s’ha celebrat a la Plaça 1 d’octubre, davant el Palau Renaixentista Ca Don Joan.

No em porteu roses, de la moranovenca Eva Vilanova és el títol escollit pel jurat com a vencedor de l’edició. Vilanova, qui celebra que aquest premi li dona «ales per no deixar la ploma i continuar escrivint», ha creat una història amb personatges corals on els paisatges i el tarannà de la gent de la Ribera d’Ebre hi són molt presents. A partir de la descoberta d’unes cartes escrites durant la Guerra Civil, Vilanova acompanya al lector a través del seu relat a viure un any amb una família de la comarca.

«És una obra amb ADN Riberenc, una mica per reivindicar la nostra manera de ser», detalla Vilanova, qui destaca l’escriptura com la seva gran vocació. «Tota la vida he escrit, perquè m’agrada. Ara m’he llençat, m’he arriscat i m’ha sortit bé», afegeix.

$!Els premis es van entregar durant una gala amb sopar que, per segon any, va celebrar-se davant de Ca Don Joan. Foto: Joan Revillas

Amb aquest reconeixement, el premi se’l torna a emportar una autora de la Ribera d’Ebre quatre anys després d’El desordre dels cossos de Núria Morera.

El president del Consell Comarcal, Francesc Barbero, remarcava durant la nit «la tasca de l’ajuntament per portar el premi de literatura en català endavant amb rècord de participació i assistència», apuntat que ara la llengua «necessita més que mai premis i nits literàries. Ara tenen més sentit que mai».

Per la seva banda, l’alcaldessa de Vinebre, Tere Viña destacava la importància de la promoció de la literatura a l’Ebre, assenyalant que «llegir és avançar. Tot el que aprenem llegint ens pot servir per al dia a dia». Així mateix, Vinya recordava els anteriors batlles del municipi i la seva contribució al creixement del certamen. «Cada un ha aportat un gra perquè això sigui cada dia millor, entre tots hem sumat per fer cada any algo nou. Això comporta que avancin moltes coses».

Nit literària i cultural

L’entrega del premi d’aquesta edició del concurs més veterà en català a l’Ebre es va realitzar durant la tradicional gala amb sopar que inicia a les Festes de Vinebre davant d’unes 180 persones. Durant el transcurs d’una nit amb una gran presència de la cultura i el producte de km0, es va servir un sopar amb d’aliments de proximitat maridats amb vins de tres cellers vinebrans, Molí de Rué, Vins Desantesos i la Cooperativa Agrícola de Vinebre.

Durant la gala hi va haver parlaments que van reivindicar la llengua, la cultura i la terra, que es van compaginar amb música de recuperació de la memòria sonora a càrrec d’Alba Casaramona i Joan Berenguer, i les il·lustracions en directe de Joan Casaramona.

El Premi està organitzat per l’Ajuntament de Vinebre, amb el suport del Consell Comarcal, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i el departament de Cultura de la Generalitat.

Comentarios
Multimedia Diari