Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Litterarum fomenta la literatura catalana entre els adolescents

Entre d’altres, Litterarum Joves Lectors inclourà activitats exclusives i una trobada de lectors. Aquesta és la novetat de la Fira d’Espectacles Literaris i del Llibre Ebrenc, que se celebrarà del 2 al 4 de juny

10 mayo 2023 07:43 | Actualizado a 10 mayo 2023 07:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Des de les institucions i el Govern, s’està treballant en el Pla Nacional de la Lectura. Així, des de festivals i fires com les nostres entenem que som un agent transformador per l’educació dels joves. Per tant, creiem que a Litterarum, que és una fira diversificada pel que fa a les arts escèniques i gèneres literaris, tenim les eines per poder arribar als joves».

Amb aquestes paraules la directora del Litterarum, la Fira d’Espectacles Literaris de Móra d’Ebre i la Fira del Llibre Ebrenc, Gemma Sastre, va explicar ahir la raó de ser del projecte Litterarum Joves Lectors, que enguany és la principal novetat del certamen que se celebrarà del 2 al 4 de juny.

D’aquesta manera, els i les adolescents podran participar d’activitats exclusives, així com de la primera Trobada de Joves Lectors, on els majors de 14 anys podran gaudir d’un cafè literari, de visites guiades a les exposicions, de sortejos, etc. «L’objectiu és que els joves tinguin l’oportunitat de compartir l’interès per la literatura catalana i presentar-los les novetats ebrenques», detallà la directora de Litterarum. La iniciativa compta amb la col·laboració de l’Associació de Joves Lectors Catalans (AJLC) i avui s’obren les inscripcions.

$!L’alcalde de Móra d’Ebre, Ruben Biarnés; la regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Móra d’Ebre, Montse Pineda, i la directora de Litterarum, Gemma Sastre. FOTO: S. Fornós

Entre la programació, s’inclou l’espectacle L’Increïble assassinat d’Ausiàs March, de Crit de Teatre amb textos d’Ausiàs March. «D’una banda, destaca per la procedència d’aquesta companyia, el País Valencià, ja que per a Litterarum és de gran valor la diversitat geogràfica i, d’altra banda, perquè és un thriller, una nova forma d’apropar els clàssics de la literatura», explicà Gemma Sastre.

En aquesta línia, també s’ha programat una xerrada a l’Institut Julio Antonio sobre literatura a les xarxes socials, a càrrec de la booktuber Mixa.

D’altra banda, Litterarum Petits comptarà de nou amb la seva pròpia carpa i inclourà espectacles adreçats a nadons i que complementaran el programa de contacontes, tallers, concursos i premis de Litterarum Petits.

En total, la programació de la setzena edició de la Fira d’espectacles literaris inclourà 14 propostes. «Hem seleccionat una varietat d’espectacles que s’adapten a tots els públics i edats», afirmà Gemma Sastre.

Entre tots ells, s’inclou l’espectacle de teatre de Les Fugitives a partir de la investigació de M. Àngels Cabré i amb textos de Carme Montoriol, Aurora Bertrana i Maria Carratalà. «Les Fugitives tornen a Litterarum amb textos d’autores del segle XIX que han quedat oblidades pel pas de la Guerra Civil», assegurà la directora.

La cloenda anirà a càrrec d’Èric Vinaixa, que presentarà el disc ‘La més bonica història’

Així mateix, en referència als textos d’Aurora Bertrana destaca Les Bertranettes, de Queralt Albinyana, Marta Roma i Leonor Falcón, un viatge de descoberta per la trajectòria musical d’Aurora Bertrana com a violoncel·lista i jazzwoman a partir de les seves memòries.

En l’àmbit musical, es presentarà Intimari del menorquí Guiem Soldevila, de qui la directora de Litterarum ressaltà que «compta amb una consolidada trajectòria, i presentarà el seu cinquè disc que conté poesia musicada d’autors clàssics i contemporanis catalans».

Finalment, la cloenda serà La més bonica història, d’Èric Vinaixa. «Aquest disc està inspirat amb textos de Joan Salvat-Papasseit, amb avantpassats a Miravet, i també presentarà cançons inèdites a partir de textos del poeta miravetà Roc Llop i Convalia», avançà Gemma Sastre.

Fira del Llibre Ebrenc

D’altra banda, en el marc de la vintena edició de la Fira del Llibre Ebrenc el públic podrà assistir a 22 presentacions de llibres d’autores i autors de les Terres de l’Ebre, i a tres taules rodones al voltant del món del llibre i les biblioteques.

Així mateix, després de l’èxit del 2022, enguany se celebrarà la segona edició del Maridatge literari, amb places limitades, de la mà de Cesk Freixas qui presentarà el disc Direm nosaltres.

Doble commemoració

Litterarum també homenatjarà l’Any Josep Vallverdú amb tres espectacles inclosos en l’oferta de Litterarum Petits: On és en Rovelló? Qui és?, d’Albert Estengre; Bestioletes, de Gisela Llimona, i La biblioteca de Mr. Seguín, de Bambadaboom. D’altra banda, es retrà homenatge a l’Any Rector de Vallfogona amb l’espectacle de teatre per a adults El misteri de Vallfogona, el cas del Rector, d’Albert Estengre.

Finalment, pel que fa a les tres exposicions organitzades, destaca Mirades femenines, homenatge creat a partir de fotografies d’autores de les Terres de l’Ebre inspirades per la poeta tortosina Zoraida Burgos.

Comentarios
Multimedia Diari