Prades celebra deu anys del Festival Mateu Fletxa

S’inicia aquest dissabte a l’Església amb el concert de Prades Cor. Diumenge tanca amb el concert a càrrec de Psallite.

| Actualizado a 09 agosto 2021 06:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Aquest cap de setmana tindrà lloc a Prades el Xè Festival Mateu Fletxa. Aquest esdeveniment musical, que enguany celebra els 10 anys de trajectòria, té com a propòsit reivindicar la vida i obra d’aquest compositor renaixentista, nascut a Prades l’any 1481 i a qui s’atribueix la creació de l’ensalada, el gènere polifònic hereu del madrigal i la música religiosa. L’ensalada es tracta d’una barreja d’estils musicals renaixentistes i música popular amb tonalitats, ritmes, temàtiques canviants que fins i tot barreja idiomes diferents com el llatí, el català, el castellà, l’italià i, fins i tot, llengües inventades per referir-se a dialectes africans.

Mateu Fletxa el Vell, que morí a Poblet el 1553, fou mestre de capella a la Seu de Lleida i també de la Capella Reial de les infantes Maria i Joana, filles de l’emperador Carles V. Les ensalades de Mateu Fletxa el Vell han arribat fins als nostres dies gràcies a la recopilació que va publicar el seu nebot, conegut com Mateu Fletxa el Jove, a Praga, l’any 1581. El recull conté vuit ensalades del seu oncle, obres pròpies i algunes peces d’altres autors.

El Festival fou impulsat pel que fou el primer director del Prades Cor, en Joan Ferré i Benach, i des del primer moment ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament i dels veïns de la vila vermella. La vila té fins i tot un carrer que du el nom del compositor pradenc. Per l’església de Santa Maria, lloc on habitualment tenen lloc els concerts, han passat diverses formacions corals d’arreu del territori que han aportat la seva visió de la música del mestre Fletxa el Vell i han enriquit d’aquesta manera el bagatge cultural de Prades.

El Festival s’inicia el dissabte 7 d’agost a les vuit del vespre a l’Església amb el concert de Prades Cor. Diumenge 8 d’agost el festival tanca amb el concert a càrrec de Psallite a les set de la tarda.

Comentarios
Multimedia Diari