Relats fantàstics de por i misteri

Publiquen les obres finalistes i guanyadores de les cinc primeres edicions del certamen Pratdip Llegendari

12 junio 2021 09:18 | Actualizado a 12 junio 2021 09:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Quan el seu germà li va buidar un ull amb el dit, en Gastó Gardeta dormia. Va succeir el dia de Tots Sants». «Aquell primer gat el vaig matar perquè em mirava massa». «No, no m’ho provoca la lluna plena, sóc una altra mena de bèstia. Tampoc dec ser un vampir, ja que no m’atrau la sang per ella mateixa, no la necessito per viure, només és una excusa per matar».

Suspens, misteri i por és el que tenen en comú els quinze relats que recull el llibre Llegendaris I: relats de por i misteri, a càrrec de l’Associació Pratdip Llegendari. La publicació recull les obres finalistes i guanyadores de les cinc primeres edicions del Concurs Literari Pratdip Llegendari de relats curts de por i misteri, celebrades del 2014 al 2019. 

«Des d’un principi l’associació va impulsar el concurs amb la voluntat de promocionar la cultura i la creació literària en llengua catalana dedicada als temes de por i misteri; i amb el compromís de publicar-ne un recull en assolir les cinc edicions», explica Sílvia Carrillo, presidenta de l’entitat cultural.

«L’associació va impulsar el concurs per promocionar la cultura i la creació literària en llengua catalana». (Sílvia Carrillo. Presidenta de l’Associació Pratdip Llegendari)

Des de la primera edició del concurs, el 2014, el jurat ha llegit i valorat més de 130 relats, entre les diferents categories (adults, juvenil i infantil) de les quals en el llibre s’han recollit les cinc guanyadores i deu finalistes, de la categoria d’adult per l’edició de Llegendaris I Relats de por i misteri. La publicació, realitzada amb el suport de la Unitat de Cultura de la Diputació de Tarragona, compta amb el pròleg del periodista Xavier Graset.

Sobre el certamen, Sílvia Carrillo explica que «com a associació que organitza el Festival Pratdip Llegendari al voltant de la festa de Tots Sants, van coincidir en la importància de donar un caire cultural i familiar a l’esdeveniment, reivindicant la Llegenda del Dip de Pratdip i la figura del Dip, com a element mitològic únic a Catalunya».

En tots aquests anys, els participants han estat d’arreu de Catalunya. «Dels autors i autores ens ha sorprès la imaginació, ja que hi ha textos que, des de la base de la por i el misteri, parlen de nens assassins, altres que s’apropen a la ficció, alguns barregen contes tradicionals amb la por, la màgia, el món dels morts...», detalla la presidenta de l’Associació Pratdip Llegendari, qui afegeix que a l’hora de seleccionar els guanyadors i finalistes «el jurat té molt en compte l’estructura del relat, el nus, el desenllaç i l’estil literari, a més del format, perquè tots els participants tinguin igualtat d’oportunitats».

«Ràpidament em va venir al cap la història i, com que tenia clar el començament i el final, em va resultar molt fàcil escriure-la». (Rosana Andreu. Guanyadora de la segona edició).

 

 

La por a través de les paraules
Enric Alfonso va ser el guanyador, en la categoria d’adults, de la tercera edició amb el relat La mà freda. «M’agrada escriure i he participat en diferents certàmens literaris. Del concurs Pratdip Llegendari em va atraure la temàtica de por i misteri, i era la primera vegada que escrivia un relat d’aquest gènere», detalla l’autor. Sobre el relat diu que «el protagonista és un nen que té por a ser segrestat, ja que de pors n’hi ha de moltes maneres» i pel que fa al procés d’escriptura assegura que «crear una atmosfera de por i suspens és un repte». «En una pel·lícula tens molts recursos, la il·luminació, la paraula o els efectes, però amb un relat la por l’has de generar a partir de les paraules, perquè el lector estigui amb l’ai al cor fins al final», afirma Enric Alfonso.

«Del certamen Pratdip Llegendari em va atraure la temàtica de por i misteri». (Enric Alfonso. Guanyador de la tercera edició).

En la segona edició del certamen la guanyadora va ser Rosana Andreu amb l’obra Llop busca Caputxeta. «Sempre m’ha agradat escriure i em va semblar molt atractiva la convocatòria a partir d’un relat de terror, ja que sóc fanàtica de Stephen King», explica l’autora, qui reconeix que «ràpidament em va venir al cap l’argument i la història i, com que tenia clar el començament i el final, em va resultar molt fàcil escriure-la». De Llop busca Caputxeta diu que «el fet de jugar amb l’imaginari tradicional i fer-li un gir inesperat, basat en la notícia d’una persona que s’ha ofert per ser devorada per una altra, va ser una inspiració».

Així doncs, enguany el Concurs Literari Pratdip Llegendari afronta la sisena edició –les bases es poden consultar al web pratdipllegendari.cat– per seguir avivant la por i el misteri en la literatura. 

Comentarios
Multimedia Diari