Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La marihuana, un malson per la societat

Als riscos a nivell de salut per un consum que augmenta cada cop més entre els joves, s’afegeixen els perills derivats dels fraus elèctrics

15 septiembre 2023 13:24 | Actualizado a 20 septiembre 2023 11:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El consum de drogues és, de forma més silenciosa, una altra de les pandèmies a les que la societat actual també s’enfronta. Segons estudis oficials versats per ESTUDES (Encuesta sobre alcohol y otras drogas en España) que elabora el Ministerio de Sanidad, actualment, un 3,7% dels espanyols consumeixen cànnabis diàriament o gairebé diàriament. Una bona part de les persones que en consumeixen i, sobretot els més joves, treuen importància al perjudici que els hi pot comportar directament a la salut. Les dades indiquen que el 15% de la població espanyola d’entre 15 i 64 anys i un 11% dels adolescents d’entre els 14 i 18 anys, pensa que consumir cànnabis no té conseqüències sobre la salut. Aquesta baixa percepció de risc sumat a fonts d’informació poc fiables o que tenen interessos comercials, dificulta que a la població els hi arribin missatges verídics sobre els perills que comporta el consum de drogues, tant immediats com acumulats, i basats en evidència científica.

$!La marihuana, un malson per la societat

Una de les preocupacions principals dels professionals per la facilitat d’accés al consum i el seu baix cost, és precisament el consum de cànnabis d’alta potència en edats primerenques. Els experts asseguren que “el contingut de THC (component amb potencial addictiu) ara és més potent que fa 20 anys”. Segons les dades de 2021 amb les que treballa ESTUDES, l’edat mitjana de l’inici de consum de cànnabis està actualment per sota dels 15 anys, una edat en què bona part del cos i el cervell estan en ple desenvolupament i on prendre aquesta droga pot afectar més a la formació del caràcter, la sociabilitat, a les capacitats cognitives i a l’aspecte psicològic, entre molts altres factors. Dades més recents asseguren que el 14,2% dels espanyols d’entre 15 i 34 anys han consumit cànnabis almenys una vegada a l’últim mes, xifra que puja al 15,9% entre els 15 i 24 anys. De fet, Espanya ocupa la primera posició de països de la Unió Europea amb més consum d’aquesta droga l’últim mes, amb un alarmant 9% del total de la població, on la majoria fuma un total d’entre 4 i 6 porros al dia. L’enquesta també revela que a Catalunya es pot destacar que les dones consumeixen cànnabis en una proporció una mica més elevada que els homes.

Espanya ocupa la primera posició de països de la UE amb més consum d’aquesta droga l’últim mes, amb un alarmant 9% del total de la població

“És el patró de consum de substàncies, en aquest cas cànnabis, que encara que la persona no pateixi un trastorn per consum de ni tingui conseqüències sobre la salut física o mental, comporta una alta probabilitat de presentar aquestes conseqüències o trastorn en un futur”, explica el metge especialista en addiccions Hugo López-Pelayo, que lidera actualment el grup investigador d’addiccions de l’Hospital Clínic de Barcelona (IDIBAPS). “Qualsevol consum de cànnabis de més del 10% de THC és un consum de risc, així com conduir sota els efectes del cànnabis o fer-ho si hi ha antecedents familiars de trastorns mentals. El consum de cànnabis juntament amb altres drogues, incloent-hi alcohol, també implica un consum de risc” sentencia el doctor.

Un greu risc per la seguretat de les persones

A aquesta alarma social a nivell de salut s’afegeix una altra preocupació creixent que té a veure amb la seguretat de les persones i a les llars: els fraus d’energia elèctrica. Moltes d’elles són degudes a les plantacions de marihuana, ja que els responsables s’enganxen de manera fraudulenta a la xarxa elèctrica, de la qual consumeixen les enormes quantitats de llum que necessiten per a il·luminar aquestes plantes de manera permanent i així accelerar el seu creixement.

Endesa, una de les empreses més potents del sector, informava que “els casos de frau elèctric vinculats a plantacions de marihuana s’han duplicat en els últims quatre anys”. Actualment, la companyia detecta sis enganxades il·legals a la xarxa al dia en tota la província de Tarragona: només un 4% del total, uns 78 expedients, estan vinculats a la marihuana però, sorprenentment, aglutinen una gran part de tota l’energia que es consumeix de forma fraudulenta. De fet, l’energia robada durant tot el 2022 degut a les plantacions de marihuana correspon al que poden gastar vora de 3.700 famílies.

El total de l’energia defraudada permetria il·luminar tot el municipi de Salou durant tot un any.

«El frau elèctric suposa un perjudici per a tota la societat, ja que es tradueix en un increment de la factura elèctrica del conjunt dels consumidors i posa en risc tant la seguretat com la qualitat del subministrament de la resta d’usuaris”, assenyala José Manuel Revuelta, director general d’Infraestructura i Xarxes d’Endesa. Però, el més preocupant és que “les connexions irregulars i manipulacions de la instal·lació elèctrica impliquen riscos importants per a la salut de la persona que les realitza i de les que l’envolten, ja que poden provocar incendis, electrocucions i descàrregues elèctriques», destaca Revuelta.

La principal empresa distribuidora va denunciar que el passat any el consum anual d’electricitat per a alimentar plantacions de marihuana de manera fraudulenta va ascendir a a 2.200 gigawatt hora (GWh). El total d’aquesta energia defraudada permetria il·luminar tot el municipi de Salou durant tot un any. Un terç d’aquest total defraudat en la província procedeix dels cultius de marihuana.

L’afectació és força complicada per als veïns que conviuen amb aquesta mena de pràctiques, ja que moltes vegades pateixen de forma més habitual baixades de tensió o incidències diverses per suportar una xarxa més feble. Cal tenir en compte que el consum mitjà d’una plantació correspon al de 80 habitatges i que, en algunes àrees amb alta concentració de frau, aquestes plantacions representen fins al 80 % del total de l’electricitat consumida a la zona, per tant, a banda d’un servei més deficient, el perjudici econòmic és generalitzat.

$!La marihuana, un malson per la societat

“Aquestes xifres evidencien la dimensió d’una pràctica il·legal que posa en greu risc la seguretat dels ciutadans, provoca la deterioració de la qualitat de subministrament dels veïns i encareix la factura de tots els consumidors”, denunciava Revuelta.

A més a més, en els últims anys s’han registrat nombrosos casos d’incendis en habitatges dedicats al cultiu de marihuana, no només en zones aïllades sinó en pisos pertanyents a blocs d’habitatges, el que es confirma com una amenaça per a la seguretat de la resta de veïns.

Conscients de la magnitud del problema, Endesa reitera la seva disposició a col·laborar amb administracions, institucions i forces de seguretat per a buscar solucions davant aquestes afectacions. L’objectiu principal de l’empresa, tal i com indiquen, “és erradicar i deixar a zero el frau, perquè cada manipulació és un risc, ja que comporta que pugui morir una persona electrocutada o haver-hi un incendi».

Comentarios
Multimedia Diari