Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Transhumància artística a les Terres de l’Ebre

    Amposta. Set creadors nacionals i internacionals conviuen amb els pastors del territori per a crear futures obres

    19 mayo 2022 19:50 | Actualizado a 19 mayo 2022 20:09
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Reivindicar l’entorn rural com un espai de creació. Amb aquest objectiu fins avui se celebra l’anomenada Caravana Delta, una iniciativa que ha reunit a les Terres de l’Ebre a set artistes nacionals i internacionals de diverses disciplines: David Carabén (músic i líder del grup Mishima); Jaume Vidal (artista multidisciplinari, performer, gestor, dissenyador gràfic i dinamitzador cultural); Marina Monsonís (artista visual); Natalia Zaratiegui (il·lustradora); Natacha Sansoz (artista multidisciplinària); Ada Vilaró (actriu, directora i artista multidisciplinària) i Andrés Cota (biòleg i novel·lista).

    Des del dilluns, han conviscut i compartit les tasques dels pastors de les Terres de l’Ebre, pasturant els ramats de bous i vaques en els primers trams de la transhumància primaveral al Delta de l’Ebre, gràcies a la iniciativa impulsada per l’escriptor Gabi Martínez i Arrels, un mitjà de comunicació multiplataforma. Al respecte, el director d’Arrels, Josep Sucarrats, va ressaltar que «han estat cinc dies de coneixement del Delta de l’Ebre a través d’uns animals singulars d’aquest ecosistema com el bou i les vaques, i tot el que signifiquen ambientalment, culturalment i socialment».

    Així, el contacte amb l’entorn, la convivència amb els animals i l’experiència de la ramaderia transhumant esdevindrà una font d’inspiració per als artistes perquè a la seva tornada, als respectius llocs d’origen, puguin desenvolupar una obra artística inspirada en aquesta experiència que connecta la natura i l’art.

    «La Caravana Delta té la peculiaritat que, en algun moment, arribarà explicada a través de les obres que els artistes convidats treballaran, elaboraran, presentaran, interpretaran i exposaran els pròxims mesos», va explicar Josep Sucarrats, qui va afegir que «si hem vingut fins al Delta de l’Ebre, i de l’experiència en surten obres que formaran part del patrimoni cultural d’aquestes comarques, seria un error no exposar-les al territori». En aquesta línia, l’editor d’Arrels, Gerard Birbe, va expressar «un agraïment infinit als artistes que s’han sumat, de forma desinteressada a la Caravana Delta, perquè ens han donat el seu temps i el seu talent».

    $!D’esquerra a dreta, Andrés Cota, Ada Vilaró, Gabi Martínez, Josep Sucarrats i Gerard Birbe.

    Després de concentrar-se a Deltebre aquest dilluns, la Caravana Delta va emprendre el seu recorregut, el dimarts, amb un descens amb embarcació fluvial per l’Ebre amb aturades a l’illa dels Bous i a l’illa de Buda, per descobrir-hi els ramats de bous braus que hi pasturen. L’endemà, el dimecres, els i les artistes van transhumar juntament amb un ramat de vaques entre els termes municipals de La Sénia (Montsià) i Rossell (Baix Maestrat). Mentrestant, ahir van conèixer en primera persona la tradició dels retalladors de bous a Amposta, així com el trasllat dels bous braus pel camí de l’Encanyissada fins a arribar a les pastures de la Tancada.

    Combinar experiències

    D’aquesta manera, la Caravana Delta ha pres el relleu a la primera iniciativa de l’escriptor Gabi Martínez, la Caravana Negra, que el 2018 va aplegar vuit artistes en una experiència de transhumància d’ovelles negres, criades en ecològic, a la Sibèria Extremenya. «Aleshores, després de parlar amb el ramader vam pensar com dos actors que acostumen a estar arraconats moltes vegades –sobretot dintre dels pressupostos que són tan importants per definir les apostes com a societat– com són la ramaderia i la cultura es podrien unir per donar visibilitat a aquests espais», va detallar Gabi Martínez.

    Així, fruit de la seva estreta relació amb les Terres de l’Ebre va decidir reproduir la iniciativa al Delta. «A propòsit d’un projecte que estic desenvolupant, vaig fer molta amistat amb Paco Palmer, amb qui vam parlar molt de bous, i vam decidir tirar endavant la iniciativa artística», va recordar l’impulsor de la proposta, qui va afegir que «les iniciatives que permeten combinar experiències, perquè cadascú parli des del seu punt de vista, tant els ramaders com els artistes, donaran els seus fruits en positiu per ajudar-nos a tots a gaudir de l’entorn i de la societat on vivim».

    Sobre els artistes, Gabi Martínez va ressaltar que «hem volgut que hi hagués representants de tot arreu, perquè es reflectís la biodiversitat en el seu extrem, és a dir, des d’artistes locals, com Jaume Vidal, fins a d’altres que tenen el seu origen a Mèxic, França, Navarra i altres indrets de Catalunya».

    De la seva participació, el biòleg i novel·lista mexicà Andrés Cota va assegurar que «ha sigut una experiència humana enriquidora i renovadora pel fet de compartir-la amb gent de diverses disciplines que no coneixes i en un entorn com el Delta de l’Ebre», mentre que des del vessant professional va afirmar que «la Caravana Delta esdevé una aproximació multidisciplinària per fer un tractament creatiu del lloc, l’experiència i els aspectes culturals, per a generar una obra que serà integral i que contribuirà a amplificar tot el que hem viscut».

    En aquesta mateixa línia, l’actriu, directora i artista multidisciplinària catalana Ada Vilaró va valorar «l’oportunitat de conèixer les persones del Delta de l’Ebre, ja que t’estimes un lloc i una terra quan coneixes persones que també se l’estimen, i és aquesta estima la que hem de cultivar per cuidar el nostre planeta».

    Comentarios
    Multimedia Diari