Cadiach intentarà el cim del Broad Peak aquest dijous

Si ho aconsegueix, el tarragoní es convertirà en el primer català en haver coronat les 14 muntanyes principals de més de 8.000m del planeta i sense oxigen artificial (àudio)

19 mayo 2017 22:16 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El dijous 24 de juliol del 2014 –ara fa un any- Cadiach es va quedar a poc més de 20 metres de desnivell del cim del Broad Peak. Enguany -almenys cronològicament- l’alpinista tarragoní li porta uns dies d’avantatge a la muntanya. Al calendari el dia 24 cau en divendres.

Aquesta però, no és la única carta que guarda sota el plomes el veterà alpinista. El camp 4 –a 7-500 m, per sobre de l’avantcim del Broad- pot marcar també la diferència a l’hora de superar l’escull dels darrers metres de la muntanya –on cal obrir la sempre feixuga traça.

Cadiach ha assegurat aquest diumenge que “les probabilitats de fer l’atac al cim el dijous són altes”. Amb tot, convé recordar que possibles canvis de temps podrien fer variar aquesta previsió.

La planificació acordada amb l’expedició passa per anar dimarts dia 21 des de camp base (a gairebé 5.000 metres) fins a Camp II (a 6.200 m) saltant-se Camp I (a 5.600 m). El corredor Hermann Buhl que han reobert enguany entre el base i C1 els integrants de l’expedició els facilitarà aquesta progressió i la seguretat en l’ascensió. El dimecres, ascendirien fins els 7.200 m de C3. En la mateixa jornada es traslladarien al C4, des d’on l’endemà, dijous, de matinada arrencarien per fer l’atac al cim.

Si persisteixen les altes temperatures diürnes de la darrera setmana, miraran de fer el màxim de progrés possible durant les hores de menys insolació, per la nit i de matinada, com ho ha explicat també l’alpinista.

Els interessa arribar als camps d’altura el més aviat possible, donat el gran nombre d’expedicions que han flanquejat la ‘porta’ de Concòrdia enguany, i amb les que convé no coincidir en llocs on l’espai és sempre molt reduït.

Els cinc integrants de l’expedició; Carles Figueras, Jordi Bosch ‘Barraca’, Patxi Goñi, la metgessa Anna Pujol i Òscar Cadiach, van completar les darreres setmanes –aquesta vinent serà la tercera al camp base del Broad- les diferents fases de l’aclimatació de forma òptima. Ja fa dies que Cadiach i el seu grup comparteixen l’estratègia amb els bascos Juanito Oiarzabal i Alberto Zerain, malgrat que ells van arribar uns dies abans al Karakorum. Tot sembla indicar, doncs, que seguiran amb la col·laboració i pujaran plegats, com ja van anunciar abans de marxar; havien parlat amb Cadiach de la possibilitat d’establir sinèrgies per trepitjar junts els 8.047 metres de la muntanya.

Cadiach assegura que estan 'tots molts motivats', i subratlla que hi ha molt bona sintonia amb la resta d’expedicions que aspiren a la mateixa muntanya.

Aquest cap de setmana –ddissabte- sense anar més lluny, l’asturiana Rosa Fernández els ha tornat la visita que ells li van fer fa uns dies al camp base del K2.

Aquesta alpinista també té al seu punt de mira aquesta propera setmana per intentar el cim de la segona muntanya més alta de la terra, i un de les més fotografiades per la seva bellesa piramidal. A Rosa Fernández li queda el k2 per completar les anomenades ‘cinc grans” muntanyes. Ja ha assolit el Makalu, el Lhotse, l’Everest i el Kangchenjunga. A nivell nacional, l’asturiana és la primera i única dona amb el projecte “7 cims”, assolit en menys de 2 anys. Són els 7 cims més alts de cada continent del planeta.

Fernández i Cadiach han coincidit en diferents expedicions, com la de Kangchenjunga el 2011 –en la que Mingma Sherpa va aconseguir el seu 14è vuitmil principal- o a l’Annapurna, l’any següent, el 2012. L’asturiana i el català s’han desitjat sort mútuament.

El programa sobre alpinisme, escalada i muntanya “El Pont de Mahoma”, del qual Cadiach n’és un dels integrants, farà un especial aquest dijous coincidint amb l’atac al cim. Comptarà amb connexions amb el camp base i amb trucades de Cadiach des dels diferents camps d’altura i des del cim del Broad Peak. El programa, amb Ricard Fernández, Josep Maria Bonachí, Jordi Mena i Josep Suñé, comptarà amb la veu dels principals alpinistes del país. Es podrà seguir en directe al 96.7 FM, la freqüència de Tarragona Ràdio.

Comentarios
Multimedia Diari