Òscar Cadiach es retira a 50 metres del coll de Broad per mal temps sobtat, amb vent i neu

En poques hores s'han plantat als 6.300 metres del camp 2 i ara decideixen si tornen al base o esperen per un segon intent

19 mayo 2017 18:38 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Òscar Cadiach ha trucat a les 8,20h del matí d’aquest dilluns en directe a l’especial que per segon dia consecutiu ha fet Tarragona Radio del programa El Pont de Mahoma.

Visiblement fatigat, després de més de 13 hores d’ascensió des del camp III (7.150 m) anunciava que es retiraven a 50 metres del coll del Broad, a uns 7.800 m.

Entre el camp III i el coll és la zona més tècnica del Broad, que es carrega molt de neu i que, a més, no està equipada amb cordes i en alguns trams és molt exposada, amb pendents de 45 graus.

A més, el ha sorprès un imprevist temporal de vent, amb precipitació de neu, com ho ha explica Lolo González en un missatge de veu al Club Alpino Ama Dablam.

També ha coincidit en aquesta valoració, la dificultat de la zona amb neu molt poc consolidada, l’alpinista Juanito Oiarzabal, que ja ha coronat el Broad. El basc ha estat un dels convidats en l’especial de Tarragona Ràdio.

Ha dit que en aquesta zona s’hi acumula molta neu, que no es transforma i això fa molt difícil obrir traça, tal i com els va passar a ell i Alberto Zerain l’any passat.

Un altra alpinista, el vallenc Jordi Magriñá, que ha compatit amb Cadiach moltes de les seves expedicions -com el seu primer 8.000, el Nanga Parbat, o l’Everest- ha dit que si l’Òscar ha decidit baixar, amb la seva gran experiència, és que la muntanya no està en condicions.

Pel programa especial també han passat referents de l’alpinisme català com Josep Manel Anglada o periodistes especialitzats, com Dario Rodríguez, director de la revista Desnivel.

Rodríguez assegura que Cadiach es mereix coronar el Broad, i es mostra confiat que ho aconseguirà, però recorda que el Broad i culminar els 14x8.000 no serà la fita més destacada de la carrera alpinística. Ha recordat precisament la seves obertures mundials i les exploracions en aquesta mateixa muntanya, per la vessant xinesa.

Tot l’equip ha fet una baixada molt ràpida, en unes 6 hores s’han plantat al camp 2 (6.300 m) i veurem si es queden aquí i es plantegen un nou atac després de descansar, o bé baixen als 4.900 m. del camp base.

Estaran molt pendents de com evoluciona la meteorologia els propers dies i si s’allarga la finestra de bon temps.

Des del coll, encara els quedava una aresta molt exposada i tècnica, fins arribar al ‘summit rock’ del Broad (8.025 m) i un cop superat aquest escull, la remuntada per l’aresta somital fins el cim, a 8.047 m.

 

Comentarios
Multimedia Diari