Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

2015 negre a la xarxa viària ebrenca amb 22 morts, el pitjor dels últims 5 anys

L'alta mortalitat a les carreteres ebrenques trenca els objectius de reducció de sinistralitat assolits en els últims anys. La N-340 al Baix Ebre ha registrat 9 dels 15 accidents amb víctimes

A.Caralt

Whatsapp
El moviment veïnal que lluita contra la sinistralitat a la N-340 ha iniciat una campanya de conscienciació a peu de carretera. Foto: JOAN REVILLAS

El moviment veïnal que lluita contra la sinistralitat a la N-340 ha iniciat una campanya de conscienciació a peu de carretera. Foto: JOAN REVILLAS

Els objectius de reducció de sinistralitat viària a la xarxa ebrenca han saltat pels aires aquest 2015. L’any s’ha tancat amb 22 morts en 15 accidents, una xifra elevadíssima, la pitjor dels últims cinc anys i que quasi duplica el registre de l’any passat, amb 12 víctimes a la carretera.

La Generalitat va aprovar a inicis de 2014 el Pla estratègic de Seguretat Viària de Catalunya 2014-2020 que seguint instruccions europees fixava l’objectiu per al 2020 de reduir el nombre de morts en accidents de trànsit en un 50% respecte del 2010.

Aquell any a la xarxa ebrenca hi van morir 25 persones. A partir de 2011, la mortalitat va disminuir progressivament, 21 víctimes el 2011, 12 el 2012, 13 el 2013 i 12, de nou, l’any 2014. Trànsit remarcà llavors que els objectius de l’ambiciós pla s’estaven assolint de manera anticipada tot i que calia seguit treballant fort.

L’estadística de 2015 suposa, doncs, un fort retrocés en aquesta política i esborra la millora dels registres dels últims anys.

Els catastròfics nivells de mortalitat a la N-340, amb 15 de les 22 víctimes en 10 accidents, simbolitzen l’any negre viscut a les carreteres. Al seu costat, i a molta distància, cinc carreteres més han viscut accidents mortals. Dos accidents amb tres víctimes a la C-12, i una víctima mortal a la C-44, N-420, AP-7 i la T-330, a la Terra Alta, respectivament.

Al Baix Ebre, xifra disparada

El Baix Ebre és, a una distància enorme de la resta, la comarca amb una major sinistralitat, amb 17 de les 22 víctimes mortals en 11 accidents en tres carreteres diferents, la N-340, l’AP-7 i la C-12. Camarles, el Perelló, l’Ampolla i l’Ametlla de Mar apleguen la majoria dels sinistres.

La Ribera d’Ebre suma quatre morts en tres accidents, la Terra Alta una víctima mentre que la comarca del Montsià no ha patit cap accident mortal. L’any 2014, en canvi, havia estat la comarca amb major sinistralitat amb sis morts, pels tres al Baix Ebre, dos a la Ribera d’Ebre i un a la Terra Alta. Cal recordar que el 2014 i principis de 2015 es van implantar dos radars per trams al Montsià, tant a la N-340 com a l‘AP-7, instruments que haurien permès reduir la sinistralitat en aquesta comarca.

Més d’una desena dels accidents mortals han estat xocs frontals entre dos o més vehicles, en la majoria de casos amb la presència dels camions, que també n’han estat víctimes. Les sortides de via d’un turisme i un camió, l’atropellament provocat per un camió i un xoc lateral amb una motocicleta implicada han estat els altres successos mortals ocorreguts el 2015. Com a dada positiva cal valorar el baix nombre de motoristes morts, un, xifra idèntica a l’any passat.

En canvi, s’han multiplicat d’un a cinc el nombre de camioners o acompanyants en el mateix vehicle morts a la carretera. La majoria de víctimes, com ja ha succeït en els últims anys, viatjaven en turismes.

Prou morts!

Arran del doble accident mortal al Perelló el mes de setembre es va iniciar la campanya veïnal i política contra l’accidentalitat a la N-340. Al llarg de l’últim trimestre de 2015 s’han realitzat nombroses mobilitzacions i reivindicacions polítiques. Les solucions adoptades per Foment han estat plantejar un pla de construcció d’11 rotondes per alentir la marxa i augmentar la seguretat, impedir els avançaments en un tram de la N-340 i estudiar la possible bonificació del peatge de l’AP-7 per als camions.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También