Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

25 anys de la Fira de la Terrissa de la Galera

Una edició molt especial amb la presència del Japó, i Astúries com a comunitat autònoma invitada. L’esdeveniment romandrà actiu fins demà, dimarts 

Maria Noche

Whatsapp
La zona dedicada al país convidat, Japó, repleta de gent interessada per veure els seus curiosos dissenys. FOTO: Joan Revillas

La zona dedicada al país convidat, Japó, repleta de gent interessada per veure els seus curiosos dissenys. FOTO: Joan Revillas

La Fira de la Terrissa de la Galera s’ha convertit en tot un refent a l’estat espanyol, acollint any rere any els millors terrissaires i ceramistes de l’Estat, i també d’altres llocs del món, que escullen la Galera com escenari per exposar i vendre els seus treballs. Una fira que s’ha convertit en un autèntic reclam turístic. La d’aquest any, però, no ha estat una edició qualsevol. La fira celebra la seva 25a edició, acollint al voltant de 35.000 visitants, com cada any, que s’apropen al centre del municipi al llarg dels quatre dies que dura aquest esdeveniment tan destacat per al territori.

En una edició tan especial, no podia faltar una novetat destacada. Enguany la fira ha rebut per primer cop, com a convidat especial per l’aniversari, al Japó, país amb una tradició mil·lenària en aquest sector. Un dels primers llocs on es va començar a treballar la ceràmica d’una manera original. L’espai l’ocupen quatre artesans, que poden explicar de primera mà com treballen la terrissa en aquest país. 

Més de 80 expositors
Terrissers i ceramistes d’arreu de Catalunya, l’Estat espanyol, i fins de llocs com Portugal, el Marroc, Polònia o el mateix Japó, mostren des del passat divendres 28 les seves creacions al centre de la Galera. Un gran cartell anuncia l’inici de la fira, i un cop es traspassa, és com entrar en un túnel replet de parades que et transporten al món de la terrissa i la ceràmica. Peces fabuloses, que formen tot tipus d’elements i figures, elaborades amb les millors mans i la cura més gran possible, tenint en compte cada detall. En la fira hi participen en total més de 80 expositors. Avui, dilluns, continua la celebració amb el dia dedicat a la comunitat autònoma invitada, en aquest cas, Astúries.

Durant aquests dies i fins demà, dimarts, en horari de fira (des de les deu del matí fins a les dos del migdia, i des de les quatre de la tarda fins a dos quarts de deu de la nit) es duen a terme diferents demostracions del treball al torn a càrrec dels diferents terrissers i ceramistes participants en la Fira. Una ocasió única per veure com es mouen les seves mans a l’hora d’elaborar peces tan extraordinàries.

La zona de la fira també compta amb el taller ‘Enfanga’t a la Fira’, per a l’aprenentatge bàsic de modelar el fang amb les mans. Un espai molt divertit que permet que tothom, des dels més petits fins als més grans, puguin provar ells mateixos com és l’experiència de treballar amb aquest material, i puguin descobrir que en surt del seu propi modelatge.

Durant els mateixos dies i en el mateix horari, al Museu Terracota, situat als baixos de l’Ajuntament de la Galera, es pot visitar a la sala 1 (permanent) un espai dedicat a la terrissa i els terrissers de la Galera, on es mostra el procés artesà de creació d’una peça de terrissa, les produccions i usos de la terrissa de la Galera, les famílies de terrissers, entre d’altres. I a la vegada, a la sala 2 (espai dedicat a exposicions temporals), es pot trobar l’exposició de les peces seleccionades i guanyadores del VI Premi Biennal de Ceràmica i Terrissa Vila de la Galera 2018.

Aquest any el tret d’inici de la fira va anar a càrrec de Manel Domènech i Milian, mossèn de la Parròquia de la Galera durant els anys 90, i impulsor de la fira. Una figura molt important de l’esdeveniment, que havia d’estar present en aquesta 25a edició.

Temas

Comentarios

Lea También