300 anys de devoció per la Mare de Déu dels Dolors

Vilalba dels Arcs commemora el tercer centenari de la capella de la Mare de Déu dels Dolors, patrona del municipi

11 junio 2018 15:08 | Actualizado a 11 junio 2018 15:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Enguany es compleixen 300 anys de la finalització de la construcció de la Capella de la Mare de Déu dels Dolors a Vilalba dels Arcs. Per commemorar aquesta efemèride, la Confraria de la Verge dels Dolors ha celebrat diversos actes.

Ahir al matí, els veïns del municipi van pujar en processó fins al turó del Calvari, un emblemàtic indret on s’ubica la Capella de la Mare de Déu dels Dolors i on va tenir lloc l’acte central de la celebració amb l’Ofrena Floral a la que és la patrona de Vilalba. Tot seguit es va celebrar una missa solemne presidida pel bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, i una ballada de sardanes. Finalment hi va haver un dinar de germanor i l’acte d’homenatge a totes les dones que han estat Esclaves.

Amb motiu del tricentenari de la capella aquest cap de setmana també s’ha pogut veure l’exposició ‘La Capella de la Mare de Déu dels Dolors. Sentiments i vivències’, comissariada per Carme Borbonès. L’exposició, dotada de varietat de material com llibres, documents, objectes litúrgics i fotografies, arrencava l’any 1718 i feia un recorregut fins als nostres dies, tot posant en valor la gran vinculació dels vilalbins amb la Verge dels Dolors. La mostra també donava a conèixer la història i l’activitat continuada de les Esclaves, antecedent de l’actual Confraria i que data del 1852. Les vilalbines tenen registrades tots els noms de les Esclaves des del 1946. El grup de set esclaves, que antigament havien de ser fadrines, va perdurar mantenint el culte per la Verge fins al 2014, quan es va dissoldre l’últim grup.

Un grup de 12 dones, però, van prendre el relleu, organitzant també el septenari i conservant el patrimoni de la capella. L’octubre del 2017 es van constituir com a associació. «Les dones que la formem ara ja estem casades, tenim fills... És diferent d’abans. Però el que importa de la nova associació és que també hi poden formar part els homes», explica al Diari la seua secretària, Rosa Peig. 

Els vilalbins sempre han mantingut una gran devoció per la Verge. El 1922 es va organitzar una festa de vuit dies, pel segon centenari de la capella. A més, hi ha una gran vinculació amb els joves. Quan eren cridats al servei militar, abans de marxar s’organitzava una missa perquè la Mare de Déu els protegís. Ara, els quintos mantenen aquella missa i el tercer dia de festes majors és en honor a la joventut i la Mare de Déu.

Comentarios
Multimedia Diari