Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

40 hores per renovar el NIE a Tortosa

Durant aquest mes a l´antiga comissaria de la Policia Nacional de Tortosa s´ha pogut observar una llarga cua de ciutadans estrangers que esperen el torn per renovar papers

Marina Pallás

Whatsapp
A l´estiu la demanda s´incrementa alhora que hi ha empleats de vacances, però els usuaris asseguren que passa durant tot l´any. Foto: Marina Pallás

A l´estiu la demanda s´incrementa alhora que hi ha empleats de vacances, però els usuaris asseguren que passa durant tot l´any. Foto: Marina Pallás

És diumenge a la tarda. Urbano González, cubà de 44 anys, arriba a la Comissaria Nacional de Tortosa, però veient l’estat de la cua decideix marxar a casa, mentalitzar-se i tornar l’endemà.

És dilluns a les 8 del matí i González ja és al mur del costat de la comissaria. La seua dona és metge, però ell es troba a l’atur. «M’he de quedar aquí. Si no renovo el NIE, no renovo l’atur i tinc una xiqueta de 14 mesos», diu.

És dilluns a les 6 de la tarda. La gent s’ha traslladat a la vorera de davant a causa del sol inclement. De la paciència i resignació s’està passant ja a la incomprensió i exasperació. González ha omplert un full de queixa. «Reivindiquem una cita prèvia com la dels espanyols perquè en un futur no passe més».

És dilluns a la nit i al mur, no es pot dormir. González es queda al cotxe, aparcat al costat, però no pot aclucar l’ull. «Això ja ho he fet cinc i sis cops, per a la meua dona, per a la meua filla...»

És dimarts a les 8 del matí. Per fi reparteixen els 20 números. González és la persona número 21. Ha de tornar a casa amb les mans buides. Com ell, centenars de persones han de viure aquesta situació per renovar el NIE, l’equivalent del DNI per als estrangers, a la comissaria del Cos Nacional de Policia de Tortosa.

Els estrangers no poden demanar cita prèvia per telèfon o per internet i han d’acudir presencialment a recollir un dels 20 números que reparteixen al matí per ordre d’arribada. Per aconseguir-ho, cada cop la cua s’avança més en el temps, arribant a haver-hi persones que fan fins a dos nits al ras. La policia no se’n fa càrrec, de la cua, i els que esperen s’organitzen mitjançant una llista.

El problema és que entre ells sorgeixen discussions. «La nit de diumenge va haver-hi una baralla i un policia va sortir cridant i es va emportar la llista. Ens va tractar com animals i vam haver de tornar a començar», explica Diayi, de Mali, qui assegura haver menjat només un tros de síndria al llarg de tot el dia.

Un altre cas igual de vergonyós és el de Gladys Álbaro, qui, embarassada de 39 setmanes, ha esperat dos dies al carrer amb les seues nits per poder fer el tràmit. «Fa 14 anys que visc aquí i mai no he usat la paraula racisme, però això ja s’hi apropa», diu González.

L’alcalde de Tortosa Ferran Bel ha titllat de «situació molt indignant» aquesta conjuntura i ha declarat que és «incomprensible que al segle XXI no es puga fer mitjançant cita prèvia per internet» i que la resposta d’apartar la cua a la comissaria del parc en lloc de la del passeig per no molestar els veïns no ha sigut solucionar el problema, per la qual cosa «s’ha de reordenar d’una altra forma el sistema».

González torna a la cua dimecres i dijous a les 8 del matí aconsegueix, per fi, just l’últim número. «He calculat que hi he invertit 40 hores. Ara jo ja tinc el tràmit fet, però em preocupen els altres. Aquesta situació s’ha de solucionar ja».

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También