50 anys d’alta costura en paper a Amposta

Festes i tradicions. El concurs de vestits de paper compleix mig segle i ho celebra amb una exposició com a homenatge a totes les persones que hi han participat

11 julio 2021 16:30 | Actualizado a 12 julio 2021 11:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’any 1971, es va convocar la primera edició del concurs de Vestits de paper d’Amposta.

La celebració prové d’una tradició lligada a la festa de Santa Llúcia, patrona dels oficis de l’agulla. Carme Queralt, antropòloga del Museu de les Terres de l’Ebre, explica que per aquesta festivitat les modistes, especialment les més joves, celebraven el concurs ‘Miss Modistilla’, per al que preparaven una peça de confecció tèxtil. Anys més tard, a principis dels setanta es va voler anar més enllà. «L’Ajuntament d’Amposta i l’empresa Dapsa van recuperar aquest concurs que s’havia perdut als anys 60. Dapsa és una empresa que treballa amb paper i cartó i van pensar que era bona idea fer el concurs amb paper. L’any 1971 es convoca aquest concurs per primera vegada i s’inclou en el programa de festes perquè no fos una cosa tan gremial», explica l’antropòloga, tot apuntant la dificultat dels inicis: «El primer any hi havia incertesa. No se sabia si allò quallaria perquè confeccionar amb paper és molt delicat, és un material que s’esguerra i s’arruga amb facilitat. A més, als setanta hi havia pocs papers i colors i no hi havia experiència prèvia, però al final va tenir molt d’èxit». Carmen Baz, participant en les primeres edicions, explica com el principi va ser complicat: «en la primera desfilada va sortir un fill meu amb un vestit tot de paper. Llavors no es podia posar friselina i s’ho va esguerrar tot. No va poder sortir després quan donaven els premis», conta la modista.

Per homenatjar als participants en el certamen al llarg de la seva història, l’Ajuntament i el Museu de les Terres de l’Ebre han organitzat una exposició que es podrà veure fins a principis d’octubre. «Ja es va fer fa 25 anys un homenatge a les modistes i aquest any, malauradament, no hem pogut fer la desfilada, però vam creure convenient fer un reconeixement als participants en el concurs. Intentem visualitzar el treball d’aquests 50 anys. Estem molt contents que el certamen porti tants anys i l’hem de valorar perquè diu molt de la feina que fan les modistes, models, maquilladores, jurats i la resta de gent que s’estan hores treballant perquè això tiri endavant. A més, estem contents perquè fins ara, que ha estat per força major, no s’havia parat mai», afirma Ramon Bel, regidor de festes de l’Ajuntament d’Amposta.

En aquesta exposició s’hi podran veure gairebé una trentena de creacions que han participat en el concurs, algunes durant els primers anys. La mostra permet observar també l’evolució de la moda i la forma de treballar al llarg d’aquests anys. Tant Bel com Queralt, que ha preparat l’exposició juntament amb la tècnica de festes Montse Vilanova, conviden a assistir i conèixer aquest esdeveniment per admirar les creacions amb deteniment. «Els vestits i complements s’han exposat en forma de passarel·la i es poden veure de prop. Durant la desfilada es veu tot molt ràpid i aquí es pot apreciar la labor, els brodats, les joies, els barrets... tot fet en paper. És una ocasió única que es podrà visitar fins al 3 d’octubre». Per la seva banda, les modistes participants demanen que aquesta exposició es converteixi en fixa. Paquita Pagà, participant amb gairebé 40 anys d’experiència en el concurs apunta aquesta necessitat: «l’exposició em sembla molt bé, però hauria de ser fixa. Fa molts anys que estem lluitant i a veure si ho aconseguim. Participar en els vestits és molt sacrificat, s’ha de tenir molta il·lusió i moltes ganes de treballar».

En aquesta mateixa línia, el 20 d’agost, al mateix museu hi haurà una xarrada sobre la investigació que s’ha fet sobre la història d’aquest esdeveniment.

Artesania efímera

Els vestits de paper és un dels actes del programa de Festes Majors d’Amposta més populars i any rere any té molta participació. És un art tan efímer com gairebé únic, ja que a Catalunya les mostres de moda amb paper només es fan a dos llocs: Amposta i Mollerussa. Per aquests certàmens, les modistes inverteixen moltes hores. Preparen els dissenys a mida i després cusen roba i complements. Les bases d’aquests concursos estableixen que els vestits han d’estar fets a mà o a màquina, amb el paper com a matèria primera i prohibeix qualsevol mena d’adhesiu, però permeten l’ús de les diferents tècniques de labor. «Les modistes són les que trien els papers, colors... fins i tot n’hi ha que es fan el fil per després teixir amb ganxet o mitja i fer un treball com si fos de llana o punt. És una feina feta molt professionalment i amb tècniques que ja són complicades per si soles, però en paper encara ho són més. I és sorprenent perquè els treballs són molt bonics», apunta Queralt.

Comentarios
Multimedia Diari