62 anys. La Passió, una tradició local

 La de la Cava és l’única representació de la vida de Jesucrist al Baix Ebre i està tenint lloc aquest cap de setmana al Saló Parroquial de l’església de  Sant Miquel

29 marzo 2018 13:00 | Actualizado a 31 marzo 2018 13:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Passió de la Cava forma part de la cultura popular del municipi de Deltebre des de fa 62 anys. Des dels més petits fins als més grans col·laboren any rere any en la seva preparació i representació. Una obra feta pel poble, i per al poble. 

Ahir a la tarda va tenir lloc la primera representació de l’any sota la mirada de centenars d’espectadors que esperaven un any més veure l’obra. En aquesta edició la representació es va dur a terme dintre del Saló Parroquial de l’Església de Sant Miquel, a diferència dels últims anys que s’havia estat celebrant fora al carrer, aprofitant la façana del mateix edifici. Tot un muntatge amb grades i escenografia, que aquest any s’ha traslladat a causa de les amenaces meteorològiques adverses. Avui, diumenge, a les set de la tarda, es farà la segona i última representació.

Durant aquests 62 anys de vida l’espectacle ha anat creixent cada cop més, especialment en els últims anys. El seu director, Domingo Bertomeu, assegura que en l’obra final hi ha implicades un centenar de persones, entre actors, muntatge, organització i tècnics. «Cada cop són més els que volen col·laborar amb la Passió, de la manera que sigui».

Una obra amb una gran feina al darrere, molta implicació i, sobretot, una il·lusió enorme. Són 23 els quadres que es representen, començant per l’entrada triomfal a Jerusalem i acabant amb la resurrecció. 23 escenes que es mouen a un ritme gairebé cinematogràfic, sense apagades ni telons, passant d’un quadre a l’altre, donant-li ritme a la Passió i enganxant així l’espectador.

Aquest és el tercer any que la banda musical del municipi, l’Espiga d’Or, acompanya l’obra amb música en directe en algunes escenes de la representació. Un toc diferent, que li dona major naturalitat a la representació, la sensació de viure les escenes en directe, d’una manera més viva. El públic està encantat i espera amb ganes aquests moments de sons melòdics.

Des de l’any passat la Passió de la Cava forma part de la Federació Catalana de Passions. Bertomeu assegura que aquest fet els ha permès donar-se a conèixer molt més. «Ha sigut un punt a favor perquè la gent conegui que al delta de l’Ebre també es fa la Passió, i ha suposat que persones de fora vinguin a veure-la, interessades per conèixer com la fem aquí. Ens ha permès arribar a gent que nosaltres no podíem arribar».

La Passió de la Cava és l’única del Baix Ebre, i una de les tres representacions que es fan a les Terres de l’Ebre, juntament amb la d’Ulldecona (Montsià), la més gran del territori, i la de Villalba dels Arcs (Terra Alta).

Comentarios
Multimedia Diari