‘A les fosques’, un film per recordar la part més humana de la Guerra Civil

Es presentarà aquest diumenge a les sis de la tarda a l’Observatori de l’Ebre, a Roquetes

04 octubre 2018 09:00 | Actualizado a 04 octubre 2018 09:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

"A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada", un documental que pretén mostrar la part més humana de la Guerra Civil a Tortosa, l’evacuació de la ciutat i la vida a les serres de Boix i del Coll de l’Alba.

El relat de 12 supervivents és el fil conductor de la història, que segueix l’eix cronològic dels esdeveniments i s’estructura a partir de tres fragments del dietari de guerra de Lluís Rodés, director de l’Observatori de l’Ebre de Roquetes entre el 1920 i 1939. Des del seu espai de treball, ubicat en un dels edificis més alts de l’Observatori, va ser testimoni directe dels bombardejos de Tortosa.

Té molt de sentit, per tant, que el documental es presenti per primer cop a l’Observatori de l’Ebre de Roquetes. La projecció serà aquest diumenge en obert i gratuïta per a tothom qui hi vulgui assistir.

El projecte ha estat impulsat pels periodistes Andreu Caralt, cofundador de l’empresa Terra Enllà, especialitzada en serveis de memòria històrica; i Oriol Gracià, de l’empresa Bluverd Comunicació. El documental naix en el marc del 80è aniversari d’aquest atroç esdeveniment amb l’objectiu de preservar les veus d’aquests testimonis i, sobretot, difondre la seva memòria, «perquè el que va passar fa 80 anys no es torni a repetir», apunta Andreu Caralt, el qual afegeix que el seu objectiu és que arribi més enllà de les Terres de l’Ebre.

El film no incideix tant en l’estratègia militar i les relacions polítiques, sinó en el dia a dia dels ciutadans atrapats en el conflicte. Un documental que naix de les entrevistes als testimonis i d’un gran treball al darrere de corroboració de la informació i d’un procés de documentació molt exhaustiu. 

L’estrena de l’audiovisual s’emmarca en la primera edició del Festival Front, Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau. És la primera edició d’aquest festival que vol ser un referent internacional en la reflexió sobre els conflictes presents i passats a partir de l’audiovisual de qualitat com a eina. El festival s’inaugurarà aquest diumenge, a les sis de la tarda, amb la projecció del documental A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada. En acabar, hi haurà tast de vins gratuït del Celler Herència Altés de Gandesa, Terra Alta, procedents dels paisatges de la Batalla de l’Ebre. 

La projecció es complementarà amb el concert acústic de la cantant Maria Rodés. L’artista presentarà el seu quart disc Eclíptica, inspirat en els dietaris del seu oncle Lluís Rodés. Un concert que encaixa a la perfecció amb l’esdeveniment. 
 

Comentarios
Multimedia Diari