Más de Ebre

Acció reivindicativa al Delta per denunciar la fragilitat de la barra del Trabucador

L'Associació Sediments exigeix al govern espanyol que faci complir el contracte de concessió de les hidroelèctriques

ACN

Whatsapp
Foto: Joan Revillas

Foto: Joan Revillas

Els activistes de l’Associació Sediments van desplegar aquest dissabte una creu roja a la barra del Trabucador per denunciar la fragilitat de l’istme, després dels estralls causats pel temporal Gloria fa un any i, recentment, pel Filomena. Des de fa dècades, la situació és d’extrema vulnerabilitat al Delta per la retenció dels sediments als pantans aigües amunt i la reducció dels cabals del riu Ebre. «Exigim que d’una vegada per totes es posi el fil a l’agulla en la gestió responsable dels sediments de la conca», va reclamar el portaveu de l’entitat Josep Juan. També va exigir al govern espanyol que vetlli compliment del contracte de concessió de les hidroelèctriques.
En l’acció, els activistes es van endinsar amb la creu roja uns metres dins l’aigua per fer visible el mal estat de la barra del Trabucador. Ho van fer a pocs metres de les màquines i tractors que treballen per recuperar la zona, després del trencament de l’istme a causa de la borrasca Filomena. Durant la protesta, també van cridar diverses vegades la consigna ‘Lo riu és vida’ .

El col·lectiu ha presentat un recurs al Consell de Transparència del govern espanyol perquè no han rebut resposta de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) sobre la documentació requerida. En concret, fa més d’un mes, els van demanar informació del contracte de concessió de les hidroelèctriques i els informes per conèixer l’estat de les presses de Mequinensa, Riba-roja d’Ebre i Flix.
Segons Juan, en els títols concessionals s’estipula un cànon social que les elèctriques haurien de pagar al govern espanyol. «El 25% de l’energia produïda per Endesa hauria de ser retornada per l’empresa a l’Estat; sabem que això no s’està realitzant», ha assegurat el portaveu.
 «Exigim a les administracions, principalment al govern espanyol, que faci complir els contracte de concessió que tenen les hidroelèctriques», va dir. 
Així mateix, va assegurar que les hidroelèctriques no estan complint amb la normativa vigent de seguretat. «Tots els mecanismes han d’estar en bon estat; si hi hagués un problema a les preses no les podrien buidar i si hi hagués una gran riuada podria sobreeixir l’aigua per dalt com va passar al pantà de Sant Martí de Tous», afirmà. 
En el cas que el Consell de Transparència no resolgui a favor seu i no obligui la CHE a entregar la informació, ja han assegurat que presentaran un recurs contenciós administratiu. «Aquesta informació ha de ser pública; volem la informació dels contractes per saber quines són les obligacions de l’empresa i entrar judicialment a reclamar que es compleixin els contractes».
Per tot plegat, els activistes demanen actuacions urgents tant a la costa com als embassaments per revertir la regressió del Delta i preservar-ne l’ecosistema. Recorden que a la badia dels Alfacs hi viu una de les poblacions de nacres més importants del món – una espècie en perill d’extinció-, i que la biodiversitat, des dels flamencs als exemplars de peixos, i l’activitat econòmica a les Salines de la Trinitat, també són importants per a la seva conservació.» «Aquests impactes ambientals de les presses es fan molt evidents al delta de l’Ebre perquè no és només la retenció de l’aigua, sinó que físicament, el delta està desapareixent per la retenció del 99% dels sediments de la conca»,tancà Juan. 

Temas

Comentarios

Lea También