Acord per actualitzar la proposta de cabals per al tram català del riu Ebre

El Departament de Territori i la Plataforma en Defensa de l'Ebre acorden reactivar la comissió tècnica encarregada

19 mayo 2017 23:15 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Govern de la Generalitat convocarà una comissió tècnica per consensuar les al·legacions a presentar contra la revisió del pla hidrològic de l’Ebre i per actualitzar la proposta de cabals per al tram català del riu.

Aquest organisme tècnic de la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre no s’havia reunit des de 2007, quan va aprovar una proposta de cabals que el territori i el Parlament es va fer seva però la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha rebutjat sistemàticament per considerar-la inviable.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha donat la benvinguda a la creació de la comissió i ha avançat que proposarà noms que la puguin integrar.

La seva portaveu, Susanna Abella, recorda que l’actualització de la proposta és necessària donat que l’any 2007 no s’havia aprovat la instrucció europea per a la planificació hidrològica i, per tant, caldrà adaptar la proposta a la nova normativa, incorporant també els coneixements adquirits pels tècnics (especialment arran el treball de la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA).

Abella és conscient que acceptant la previsió de 465.000 noves hectàrees de regadiu fixades al pla, qualsevol nova proposta de cabals serà inviable. «Però amb la situació actual dels regadius no ho seran tant d’inviable, per tant volem que la proposta estigui ben argumentada. Disposarem de més i nous arguments per tal que la CHE ens escolti d’un cop», culmina.

Abella no descarta que la nova proposta pugui anar lleugerament a la baixa, perquè la proposta actual provenia de l’anterior pla del 1998, «que partia de cabals molt alts».

Al·legacions a finals de juny

Abella, tanmateix, dubta que l’actualització dels cabals es pugui incloure al document d’al·legacions contra la revisió del pla hidrològic, atès que el termini de presentació finalitza a finals de juny.

Malgrat això, el moviment antitransvasista presentarà al·legacions i anima a institucions i entitats de les Terres de l’Ebre que facin el mateix malgrat el previsible rebuig per part de la CHE.

El Govern de la Generalitat també presentaran al·legacions contra la revisió del pla hidrològic de l’Ebre, que manté un règim de cabals insuficients al tram final del riu.

El conseller de Territori, Santa Vila, insistí que la previsió del pla «continua sent lesiva per al Delta» i que s’ha de continuar treballant de manera conjunta «per aconseguir uns cabals més elevats per preservar la qualitat ambiental del delta, evitar la seva regressió i garantir així les activitats econòmiques que s’hi desenvolupen».

Amb la creació d’aquesta comissió es preveu que es puguin presentar formalment les al·legacions al pla a principis de l’estiu.

Comentarios
Multimedia Diari