Activen un pla per aprofitar 50.000 tones de fusta dels boscos ebrencs

La Generalitatvol promourela constitució d'agrupacions de productors forestals per fer-ho possible

19 mayo 2017 23:23 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament d’Agricultura i Medi Natural ha activat un pla per augmentar l’aprofitament silvícola dels boscos de les Terres de l’Ebre. En aquest 2015 hi ha la previsió d’extreure unes 10.000 tones de fusta en 232 hectàrees de boscos de la Generalitat. El pla pretén assolir l’any 2020 l’extracció de 51.255 tones de fusta, en unes 1.165 hectàrees forestals públiques i privades. A l’Ebre hi ha 9.741 ha forestals aprofitables per a la gestió silvícola i 34.139 ha més també aprofitables però amb condicionants orogràfics.

El pla 2020 podria arribar a crear 77 llocs directes i 20 indirectes, explicà el Departament. Les xifres inclouen la creació d’una nova indústria i la instal·lació dels nous centres de consum tèrmic que promou el pla. S’assegura que els treballs silvícoles són compatibles amb la biodiversitat, especialment en espais protegits com el Parc Natural dels Ports.

La Generalitat ha presentat el pla a propietaris forestals privats i també a la principal indústria transformadora de Catalunya. Una de les primeres accions ha de ser, precisament, la constitució d’agrupacions o organitzacions de productors forestals amb l’objectiu de posar-li fàcil a la indústria i, per a les quals, hi ha fons europeus per acollir-se.

Agrupacions de productors

Les agrupacions permetrien d’una banda canalitzar la sortida d’aquesta fusta d’una manera més àgil, abaratir costos, i també generar l’interès o la necessitat de crear un projecte industrial de transformació al mateix territori centrat en l’àmbit de la bioeconomia. «Una de les possibilitats és que l’empresa s’implanti al territori i que la fusta transformada en biomassa també es pugui utilitzar aquí», va detallar ahir el director general de Medi Natural, Antoni Trasobares.

El pla, a banda, preveu una estratègia per promoure l’aprofitament energètic de la biomassa, fent possible la instal·lació d’equipaments per a ús tèrmic de la biomassa en equipaments públics i privats.

Les actuacions que preveu el pla es complementaran amb el manteniment d’estratègies preventives enfronts dels incendis forestals com és la construcció de punts de reserva d’aigua o la creació de vials i franges de prevenció. En el darrer any, s’han concedit fins a 374.000 euros en ajuts per a la prevenció d’incendis i s’han fet inversions per un total de 683.000 euros. El disseny d’aquestes infraestructures de prevenció es fan en zones de risc amb presència de forts vents.

Comentarios
Multimedia Diari