Activen una recollida d’adhesions contra els nous parcs a la Terra Alta

Mobilització de la DO Terra Alta, l’Associació de Turisme Rural i l’Associació d’Hosteleria per demanar als seus associats l’adhesió al manifest contrari a la massificació eòlica

27 julio 2017 14:54 | Actualizado a 02 agosto 2017 09:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El sector vitivinícola, turístic i d’hostaleria de la Terra Alta han activat una campanya contrarellotge de recollida d’adhesions al manifest en defensa de la comarca i en contra de la massificació eòlica elaborat pel Consell Regulador de la DO Terra Alta.

El manifest dóna resposta a la voluntat de l’empresa Gas Natural de construir tres nous parcs eòlics a l’altiplà de la comarca, als municipis de la Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs i Batea.

El Consell de la DO Terra Alta ha repartit el manifest entre els seus associats adjuntant un full d’adhesió que el poden signar persones jurídiques i físiques
Els interessats han de signar i retornar el full d’adhesió abans del dia 14 d’agost.

L’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta (ATRTA)i l’Associació d’Empresarial d’Hosteleria de la Terra Alta han seguit els mateixos passos i també han repartit el text i el full d’adhesió entre els socis. El text s’ha fet arribar, per últim, a altres empreses de la Terra Alta.

El president de la DO Terra Alta, Joan Arrufí, ha explicat al Diari que la campanya pretén mobilitzar la societat empresarial i civil de la comarca. «Estem aglutinant cellers de vi, restaurants i allotjaments al voltant del manifest. Estem a favor de l’energia eòlica però en contra de la massificació. Ens hem de posar davant i defensar els interessos de la comarca». 

De manera similar s’ha expressat el president d’ATRTA, Felip Segura, tot i admetre les dificultats per aturar el projecte. «En la reunió de junta que hem celebrat tothom estava en contra dels nous parcs. Sabem que és difícil però hem de donat a conèixer la nostra oposició».

El manifest reclama a les administracions locals la defensa dels interessos «reals» del territori i les seves empreses «i no altres interessos imposats de forma externa». En segona instància, sol·licita a la Diputació i Generalitat la retirada de qualsevol autorització a les empreses promotores dels projectes eòlics anunciats a informació pública i que declarin «aquests i els futurs parcs eòlics a la Terra Alta com a no viables territorialment per la conseqüent proliferació de la massificació eòlica». Finalment, reclamen a totes les administracions implicades que aturin el desenvolupament i tramitació dels parcs.

La Generalitat impulsa la tramitació

A finals de mes de juny, el Govern de la Generalitat va anunciar en una compareixença a Tortosa l’inici del procés d’informació pública dels tres parcs eòlics de 90 MW de capacitat que la societat formada per Gas Natural i Alstom vol desenvolupar a l’altiplà de la Terra Alta.  A banda dels 30 aerogeneradors previstos, de 3 MW de potència cadascun i 155 metres d’alçada incloent l’aspa, el macroprojecte inclou la construcció d’una subestació elèctrica per recollir l’energia dels parcs, una línia elèctrica de 132 kV per unir aquesta subsestació amb la xarxa elèctrica i l’ampliació de la subestació de La Fatarella per tal d’evacuar l’energia. La inversió s’eleva a 86,1 milions d’euros i anualment generaria l’energia equivalent al consum de 65.000 famílies.

La Generalitat ha explicat que vetllarà perquè s’incorporin o adaptin les al·legacions que siguin coherents i tècnicament viables. Amb tot, el secretari d’Empresa, Joan Aregio, ha admès que el projecte està «avançat», que els promotors van guanyar un concurs públic el 2010 per desenvolupar la Zona de Desenvolupament Prioritari (ZDP) VII i que l’empresa, per tant, «té uns drets adquirits i la Generalitat l’obligació de complir la normativa».

Comentarios
Multimedia Diari