Actuació urgent a una capella de la Catedral de Tortosa afectada pels tèrmits

El Ministeri d'Educació i Cultura adjudica els treballs de restauració valorats en 180.000 euros, que s'executaran aquesta tardor a la capella neoclàssica del Sant Crist

19 mayo 2017 22:01 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Ministeri d’Educació i Cultura executarà aquesta tardor un projecte de rehabilitació de la coberta de la capella del Sant Crist de la Catedral de Tortosa afectada pels tèrmits, i tancada per motius de seguretat.

L’actuació s’uneix a les realitzades els últims quatre anys a la cúpula de l’entrada a la Sagristia Major –també afectada pels tèrmits– i a la cúpula de la capella de la Santa Cinta.

Fonts del Bisbat han apuntat al Diari que les obres s’iniciaran després de les festes de la Cinta, el mes de setembre, amb un termini d’execució previst de quatre mesos. El cost de l’obra ascendeix a 180.597 euros, procedent del Pressupost General de l’Estat, i l’obra serà executada per l’empresa Urcotex Inmobiliaria, que ha guanyat el concurs d’adjudicació promogut pel Ministeri.

El capítol de la Catedral va llençar el setembre de 2011 un SOS a les administracions i a la ciutadania davant el risc d’esfondrament de dos cúpules, la de l’entrada a la Sagristia Major i la del Sant Crist, on ara s’executaran els treballs. En aquest cas calia conservar l’estructura de coberta i canviar les bigues, en mal estat.

En aquella ocasió, el capítol va xifrar el cost de les actuacions més urgents en 767.000 euros, incloent-hi la restauració de les dues capelles esmentades, la de la Cinta i les tasques de control de la plaga dels tèrmits.

Mesos més tard, al juny de 2012, el Ministeri de Cultura adquiria el compromís de realitzar un estudi sobre la rehabilitació de la Catedral i especialment de la Capella del Sant Crist, la més afectada pel focus de tèrmits.

Aquest estudi havia de ser el pas previ per a dur a terme la rehabilitació de l’espai en el marc de les actuacions previstes en el Pla Nacional de Catedrals del Ministeri.

 

Actuació urgent el 2011

De fet, a mitjans de 2011 un primer ajut de 289.000 euros del Ministeri de Cultura va permetre realitzar l’actuació d’urgència a la capella d’entrada a la Sagristia, que tenia el risc d’entrar en col·lapse si no s’hagués actuat de manera ràpida.

Ara fa un any, el Bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, inaugurava amb motiu de les festes majors de la Cinta la restauració, precisament, de la coberta de la capella de la Cinta, que evitava les humitats i filtracions d’aigua al seu interior, com succeïa en episodis de forts aiguats.

La intervenció va permetre restaurar el trencadís de la coberta per garantir la seva impermeabilització, els vitralls, el penell i les formes malmeses, entre d’altres.

A banda, en els últims anys s’han dut a terme i es continuen portant a terme actuacions de control de la plaga, asseguren fonts del Bisbat. Així, per exemple, s’han instal·lat caixes trampes, amb una substància per eradicar els tèrmits, que també permeten fer el seguiment del seu trànsit per les diferents zones de la catedral i el claustre.

Durant els últims quasi 30 anys, i especialment des de l’aprovació d’un pla director, la Catedral gòtica de Tortosa ha rebut més de sis milions d’euros en inversions per a la seva restauració i conservació, especialment, per part del Ministeri de Cultura, i en menor mesura per la Generalitat. Els feligresos també han ofert donacions per a la restauració del temple.

Comentarios
Multimedia Diari