Adam Tomàs, alcalde d'Amposta: «Ens hem centrat en atendre els veïns i l’emergència»

Entrevista.  La ciutat es prepara per viure unes festes diferents. A la tardor, l’Ajuntament preveu reprendre amb empenta l’obra pública que va quedar aturada o ajornada per la pandèmia

11 agosto 2021 05:30 | Actualizado a 11 agosto 2021 08:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amposta inicia aquest cap de setmana les seves festes majors, enguany condicionades per les mesures sanitàries per la Covid-19. Conversem amb l’alcalde sobre com es presenten aquests dies i sobre l’estat de la ciutat.

Amposta és una de les tres poblacions ebrenques amb toc de queda. Pobles veïns han suspès les festes, com és que es mantenen a la capital del Montsià?

Al mes de maig, quan vam començar a plantejar les festes amb totes les entitats que hi participen, es van posar sobre la taula tres opcions:o no en fem com l’any passat; o anem a una opció de màxims amb la possibilitat que s’haiguen d’anul·lar actes a última hora, o plantegem unes festes restrictives i possibilistes, independentment de la situació. Aquest últim és l’acord que vam prendre i és el que hem fet. Així, el toc de queda que tenim ara no ens afecta, perquè els actes ja acabaven abans. Crec que l’hem encertat.

Com s’ha organitzat?

Hi ha actes que no s’han pogut fer però d’altres sí de forma adaptada, com el pregó; entitats com la Lira i la Filha fan els seus actes; també es preveu l’homenatge a la vellesa però de manera concreta i limitada. Hem intentat adaptar-ho tot. Les regidories implicades han fet un bon treball.

I els bous?

Es muntarà una plaça amb capacitat per a 2.500 persones, on a hores d’ara es permet un aforament del 70 per cent. Com està establert, hi ha 45 persones baix a la plaça, registrades, mentre que hi ha control d’accés a les grades. Vam treure 1.500 abonaments per a les cinc jornades de bous que s’han programat i el primer dia ja se’n van vendre mil; ara ja estan esgotats. El que per la situació actual no es podia fer són els bous capllaçats i de carrer, perquè no es pot controlar l’afluència i les aglomeracions.

Com està funcinant el toc de queda nocturn?

S’ha hagut d’actuar en alguna ocasió, en un parc que s’ha ajuntat gent. La Policia Local ho controla amb el suport dels Mossos d’Esquadra. És una qüestió de responsabilitat ciutadana: a la una ha d’estar tothom a casa.

Amposta ha estat especialment afectada per la cinquena onada de la Covid.

S’han donat molts positius, fet que ens ha sorprès, suposo també perquè això no es reflectia en pressió hospitalària. Tampoc hem tingut ni ara ni abans incidència a la residència de gent gran, que ha estat un exemple de gestió.

En aquest any i mig de pandèmia, que s’ha après? com ha canviat la gestió municipal?

Hem après que ens hem de relacionar de forma diferent amb la ciutadania, més eficient per donar la resposta que es necessita en qualsevol moment. En aquest sentit, hem licitat un programa de gestió documental i invertirem vora tres milions d’euros en diverses fases, per implantar l’administració electrònica a nivell municipal.

I a l’Hospital Comarcal?

El que valoro especialment és la capacitat que hi ha hagut de treballar en conjunt, de forma coordinada com a regió sanitària, i Mar Lleixà hi ha tingut molt a veure. La Covid ens ha ensenyat a entendre la sanitat de les Terres de l’Ebre com un únic servei i crec que així ha de continuar.

En quin punt estan les obres de la quarta planta de l’hospital?

Estem a les acaballes, i ens permetran disposar de més llits al centre.

Pel que fa l’antiga residència de la gent gran, es podrà reconvertir el alberg?

És un projecte que estava avançat i estem esperant que s’incorpore la nova representant de Joventut a l’Ebre. Confiem que es mantingue el compromís adquirit l’anterior mandat. L’alberg és una necessitat per a Amposta, que és un referent de turisme esportiu i també familiar, perquè la residència d’esportistes té 40 places.

Quins ajuts s’han ofert a la ciutadania en aquesta crisi?

Hem tingut usuaris de serveis socials que no havien requerit mai ajuda. Vam doblar els ajuts d’urgència social per ajudar a pagar de tot, també lloguers, hipoteques. Als comerços s’han donat 80.000 euros en ajuts, a més de les entitats de lleure, entre d’altres. També vam crear una oficina Covid, perquè aquesta ha estat la nostra prioritat. En aquest sentit, van quedar aturades moltes obres, que ara s’han reprès. Així, ara s’estan a punt d’acabar el sindicat, el casal de gent gran,...

Nous projectes a la tardor?

Hem demanat un préstec de 6 milions que suposa una inversió de 7,5 milions. Estem licitant molts projectes, que emprendrem a la tardor, com la reforma de la biblioteca, la urbanització de l’entorn del pavelló nou, 700.000 euros en camins i urbanització... Amb el PUOSC farem de prioritat invertida la major part de carrers del Grau. Als fons Next Generation presentem un projecte territorial per la Via Verda de la Val de Zafán, de Tortosa a Amposta i la Ràpita en una primera fase, i fins a Alcanar i Deltebre en una segona, a través de la Diputació.

A banda de l’emergència sanitària, vivim també l’emergència climàtica. hi ha alguna novetat pel què fa al pla de protecció del Delta?

De moment no. Estem esperant la proposta del Ministeri.

Com funciona la regulació que s’ha fet aquest estiu de la platja d’Eucaliptus?

Estem satisfets. Hi ha hagut algun vandalisme i hem hagut de reposar alguns pals. Tot i algun petit problema en la distribució de zones (pesca, gossos,...), en general la resposta dels usuaris és respectuosa i receptiva, i l’aparcament està funcionant bé.

També està en marxa la restricció d’accés dels vehicles al nucli de Poble Nou.

Hi ha hagut alguna sanció i per tant alguna queixa, però era una mesura molt necessària.

Com està anant la temporada turística?

Aquesta temporada d’estiu va bé però amb menys afluència que l’any passat, que per altra banda va ser un any extraordinari al Delta.

L’oposició ha criticat la pujada d’impostos i l’estat de la via pública a la ciutat.

Pel que fa a l’IBI, s’ha incrementat un cinc per cent, és cert, però encara és un deu per cent més baix que al 2015. I tot i crear noves taxes com les del cementiri i del clavegueram, la pressió fiscal a la ciutat és més baixa que l’any passat. Pel que fa a l’estat d’alguns carrers, no podem asfaltar aquells on abans s’ha de renovar les clavegueres, un àmbit en què hem tingut molta feina perquè ens ho vam trobar en molt mal estat.

Per què ha deixat la Diputació per fer-se càrrec dels serveis territorials d’Empresa i Treball de la Generalitat?

És una àrea que em motiva, que ja havia gestionat a l’Ajuntament i vull treballar per portar noves empreses al territori.

Comentarios
Multimedia Diari