Adam Tomàs: 'l’Ajuntament d’Amposta genera prop de 800 llocs de treball'

Entrevista. Festes majors en marxa. L’alcalde de la capital del Montsià fa balanç de la feina feta en els tres anys de mandat i explica els projectes amb què s’enfila la recta final de la legislatura

13 agosto 2018 16:44 | Actualizado a 13 agosto 2018 16:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amposta ja viu intensament les seves festes majors. Parlem de les activitats d’aquests dies i de l’actualitat municipal amb l’alcalde. 

Que suposen les festes per a la ciutat?
Són un punt de trobada per als veïns, i creiem que també un  atractiu per a tot el territori, amb propostes potents que cada vegada atreuen a més gent de fora i ajuden a dinamitzar econòmicament la ciutat. 

S’ha canviat el model de festes en aquests tres anys de mandat?
S’ha consolidat un nou model més atractiu, amb propostes repartides per  tota la ciutat i per a totes les edats. Es mantenen els actes taurins,  però també hi ha moltes altres activitats. Amb actuacions de primer nivell i gratuïtes, com serà enguany el concert d’Amics de les Arts, que  resulten molt atractives i ens ajuden a projectar-nos a nivell territorial i de país. 

S’enfila el final del mandat. Quina és la valoració des de dins?
Vam entrar al govern decidits a fer un canvi en les polítiques municipals, que ara estan centrades en les persones. Potser no hem pogut fer tot el que preteníem, però s’ha canviat totalment la relació entre l’Ajuntament i la ciutadania, hi ha més transparència, més comunicació, un tracte diferent amb  l’oposició...

Què deixen per aquest últim any abans de les eleccions municipals?
Aquest últim any no s’inauguraran grans obres. Ens hem passat tres anys fent projectes, alguns que portàvem al programa i d’altres que ens han sobrevingut, com és el cas de la rehabilitació del sostre del mercat municipal, o la renovació del sistema de clavegueres del Grau i les Quintanes, on s’ha invertit un milió d’euros. 

En què han incidit?
En les polítiques socials i d’ocupació. Ara hi ha ajudes a les vivendes, ajudes a la contractació, a l’emprenedoria, al pagament d’impostos. S’ha rebaixat la pressió fiscal, que era molt alta. I això i molt més ho hem aconseguit gràcies al treball i la implicació dels regidors. 

Al principi hi va haver crítiques  per les dedicacions que vam establir, però crec que eren necessàries per a treballar de forma eficient per la ciutat. En aquest sentit, també s’està reorganitzant la forma de funcionar de l’Ajuntament i per implantar l’administració electrònica. 

Pel que fa a l’ocupació?
Hem creat plans d’ocupació propis: una aposta molt potent en la que hem estat pioners. Ara molts altres municipis s’hi estan fixant per implantar-ho. 

I l’habitatge?
Volem implementar, a nivell municipal, polítiques d’habitatge.Al setembre firmarem amb l’Incasòl la cessió de 16 pisos, més els que hem anat adquirint, més un bloc que hem aconseguit pel dret de tempteig, ... acabarem la legislatura amb una cinquantena de pisos que conformaran un parc públic d’habitatge. 

Tenim un problema greu, i passa a altres ciutats, que la bombolla immobiliària ha portat després a una bombolla del lloguer. Volem disposar d’una bossa de pisos per a gent jove i famílies amb pocs recursos, a uns preus assequibles. I més endavant volem crear una regidoria d’Habitatge. 

Alguna assignatura pendent?
Aquest mandat no podrem construir una nova comissaria per a la Policia Local, com havíem previst. La compra de l’antic edifici de les monges es tancarà a la tardor, de manera que el trasllat de l’Escola d’Art tampoc no es podrà fer aquesta legislatura. 

Què cal destacar en matèria de seguretat?
Les nostres obsessions eren el tràfic de drogues i l’incivisme, així ho vam traslladar al nou cap de la Policia Local i en això estem treballant. I crec que s’han fet molts avanços. 

Quina és la situació actual de l’Hospital Comarcal d’Amposta?
L’hospital està creixent en activitat i hi ha més ingressos, mentre s’està completant la desconnexió total respecte Sagessa. Treballem per crear noves unitats de servei i per habilitar una zona d’aparcaments a l’entorn. Tant l’Hospital com la residència de la gent gran funcionen molt bé. 

Tot plegat fa de l’Ajuntament d’Amposta una de les entitats que més treball genera al territori, amb prop de 800 treballadors (200 de la residència, 250 de l’hospital i 350 més del mateix Ajuntament). 

Com s’ha arribat fins a aquesta xifra?
Hem apostat per internalitzar  molts serveis, des del mateix hospital, la residència i la seva cuina, la piscina municipal...

En canvi s’ha tret a concurs el servei de neteja i jardineria.

Ja estava externalitzada, en diferents contractes. Ara el que fem és posar-hi ordre. El contracte es preveu a cinc anys. Treballem per crear una empresa pública de serveis, però mentre no la tinguem, hem de donar igualment un servei de qualitat.  La nostra voluntat és posar ordre a l’administració municipal, i passar d’una concepció de poble a ciutat. 

Comentarios
Multimedia Diari