Adéu a dos negocis emblemàtics de Tortosa

Topdisc, l’última botiga física de discos de Tortosa, aposta exclusivament per la venda en línia. La històrica armeria Descarrega també abaixa la persiana després de 88 anys en actiu

05 enero 2022 11:36 | Actualizado a 05 enero 2022 17:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dos comerços emblemàtics de Tortosa han anunciat el tancament de les seves portes. Es tracta de l’última botiga física de discos del municipi, Topdisc i de l’armeria Descarrega, inaugurada als anys trenta.

Andrés ‘Andy’ Zumaquero és el propietari de Topdisc, situada al carrer Pescadors on a més de música ven productes de marxandatge de música, sèries de televisió, pel·lícules i altres elements de cultura pop. Segons explica, té previst tancar a finals de gener, «passem a ser una botiga només online, que és una cosa que fa temps que pensem», diu Zumaquero. Els motius que l’han portat a aquesta decisió es deuen a raons, com la pandèmia i l’auge de la venda en línia. «La gent ha agafat la tendència de comprar per internet i això s’ha ajuntat amb altres coses com el Black Friday que ha empitjorat campanyes de Nadal. També hi ha hagut unes obres a la plaça de l’ajuntament que ens han perjudicat bastant». Pel que fa a l’afectació pels canvis d’hàbits en el consum musical i l’augment del format digital per sobre el físic, afirma que «últimament m’he sorprès molt perquè la gent ha començat a comprar vinils, però sí que és cert que la gent quan està a casa acaba fent servir més el mòbil o Spotify, a més la gent solia comprar discos per al cotxe i ara ja no tant».

Zumaquero es mostra molt agraït amb tots aquells que han anat a comprar al llarg d’aquests anys, tot destacant que «a la gent li ha fet molta pena, ara venen a fer les últimes compres. Només per tota esta gent que ha vingut, aquests vuit anys ja han valgut la pena. M’emporto moltes amistats i com la botiga online seguirà oberta, poden parlar amb mi per qualsevol cosa que necessiten».

L’armeria Descarrega, a la Plaça del Piolet 1, va obrir als anys trenta i també ha anunciat el seu tancament. L’actual propietari, Antonio Orbitg Descarrega explica que la botiga va obrir el 1933 i que ha crescut allà. Ara voldria traspassar el negoci perquè continuï la marca i  afirma que ja hi ha interessats. «Va obrir la botiga el meu iaio i els meus pares van continuar. El tema fonamental és que no tenim relleu generacional, els fills tenen les seues carreres, viuen fora i no els va bé seguir el negoci».

La botiga, al llarg dels seus 88 anys d’història ha oferit als seus clients una atenció personalitzada, servei de taller i venda d’armes. «Preparem més de mil armes a l’any, això són unes quatre cada dia i més de la meitat de clients són de fora. Esperem que el negoci es traspassi i que tota aquesta gent que ens ha acompanyat puguin continuar tenint aquí un local per al que necessite. N’hi ha que ja venien quan el meu iaio portava l’armeria». Orobitg destaca que té molts clients de zones com Castelló, Alcanyís o Tarragona que van a l’armeria i després a esmorzar, comprar abadejo o altres coses per Tortosa i es troben amb el problema de la falta d’aparcament al centre, fet que també ha repercutit en la decisió.

«Ens ha acabat d’influir molt la falta de sensibilitat de l’ajuntament per crear estacionaments», explica tot afegint que van proposar al consistori una plaça d’aparcament a la Plaça del Matadero, però que ho van desestimar i recalca que «És impossible aparcar, per a la gent del mercat, per a nosaltres, per a la catedral, pels comerciants del nucli antic i altres». Ambos comerciants denuncien el problema. «Tenim clients d’altres pobles com Gandesa, Amposta o Alcanar. Molta gent quan baixava es queixava i al final s’ho pensaven més. S’ha de treballar el comerç local i fer campanyes. A Tortosa tenim el problema que hi ha poc lloc per aparcar i això s’hauria de regular. És cert que l’Ajuntament ha fet alguna proposta interessant, però hauria de fer més, no es pot pretendre ajudar només un mes», apunta Zumaquero.

Noves obertures

Altres comerços, en canvi, han apostat per obrir un nou negoci establert al centre de la ciutat. És el cas d’una botiga de la marca portuguesa Parfois al carrer d’En Carbó, la pizzeria Bonici a la plaça de l’Ajuntament, i la llibreria La Irreal, al costat del pont de l’estat.

Comentarios
Multimedia Diari