Adif inicia treballs milionaris de reparació de la línia de tren R15

L'objectiu és suprimir les limitacions temporals de velocitat i millorar la qualitat del servei després d'anys de progressiu deteriorament de la línia entre Reus, Móra la Nova i Casp

19 mayo 2017 16:47 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’ens estatal d’infraestructures ferroviàries, Adif, ha iniciat aquesta setmana els treballs compromesos per al 2017 de reparació i millora de la línia ferroviària entre Reus-Móra la Nova i Casp, que recorre la línia R15 de Rodalies de Catalunya.

Usuaris i ens locals de la Ribera d’Ebre, Priorat i Baix Camp han denunciat en els últims anys el progressiu deteriorament de la línia, d’ample convencional i via única.

Els retards de l’R15 s’han cronificat pel mal estat de la infraestructura i, fins i tot, s’han produït diversos accidents, entre ells dos aparatosos descarrilaments de trens de mercaderies.

El novembre de 2016, la Generalitat de Catalunya va accedir a modificar els horaris dels serveis de l’R15 per adaptar-los als endarreriments provocats per les limitacions temporals de velocitat (LTV) imposades a la xarxa ferroviària. Els canvis han suposat un increment mitjà de 8 minuts dels combois entre Reus i Riba-roja d’Ebre.

A canvi, Foment va adquirir el compromís d’executar obres de millora de la infraestructura per suprimir totes les LTV en aquest tram, reduir la probabilitat d’incidències i optimitzar la fiabilitat del servei ferroviari. Fonts de Territori han xifrat la inversió prevista aquest any en 13 milions d’euros.

Adif detalla que les obres formen part del pla de millora de la línia iniciat al setembre de 2014 i que es desenvolupa en diverses fases mitjançant actuacions de renovació i altres de manteniment.

Els treballs han començat i s’allargaran fins a final d’any. Fonts d’Adif han explicat al Diari que les inversions s’aniran executant en diversos punts, sempre en horari nocturn amb la voluntat d’evitar alteracions en el servei de viatgers.


Substitució dels carrils
Una de les actuacions més rellevants és la substitució del carril en diversos punts del trajecte entre Riba-roja d’Ebre i Flix, Marçà i Pradell de la Teixeta i entre Riudecanyes i Reus. A més, es treballarà en cinc punts de pas per trinxeres del tram Ascó i Móra la Nova per evitar despreniments de terres. En un altre pas per trinxera, entre Riba-roja d’Ebre i Flix, es reposaran els sistemes de seguretat i comunicació afectats per un despreniment.

Altres operacions consisteixen en la substitució de desviaments o canvis d’agulles a les estacions de Flix i Ascó, el tractament d’aquests aparells a Móra la Nova, Marçà, Riudecanyes i les Borges del Camp, així com treballs de renovació en dos túnels.

Per últim, s’executaran treballs de millora del sistema d’electrificació en els trams Faió-Reus i Móra la Nova-Reus, s’estendrà la fibra òptica entre Móra la Nova i Reus i es realitzaran treballs de manteniment de les instal·lacions de protecció civil dins el túnel de l’Argentera.

La plataforma Trens Dignes dóna la benvinguda a les obres, però lamenta que «hagin hagut descarrilaments i desenes d’incidències i que s’haja hagut d’arribar a una situació límit per començar a posar fil a l’agulla».


Mobilització de Trens Dignes
El moviment manté la convocatòria d’una mobilització el dissabte 4 de març a l’estació de Móra la Nova per tal de supervisar el compliment d’aquestes obres, l’eliminació de les LTV i per protestar per altres greuges de la línia, com els horaris «tramposos que oficialitzen els retards –fins a 150 minuts als dia–», el tancament de l’estació central de tren de Móra la Nova, les quatre hores a la freqüència matinal sense serveis, a més de continuar reclamant l’ATM.

Comentarios
Multimedia Diari