Afegeixen 40 noms de víctimes de la Batalla de l'Ebre al Memorial de les Camposines

Les plaques amb els noms s’han descobert durant l’homenatge anual a les víctimes de la Batalla de l’Ebre. L’acte ha estat presidit per la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró

28 noviembre 2021 16:06 | Actualizado a 29 noviembre 2021 10:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament de Justícia va afegir ahir 40 noms de víctimes de la Batalla de l’Ebre al Memorial de les Camposines, a la Fatarella. L’acte, organitzat per la Generalitat, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i l’Ajuntament de la Fatarella, va ser presidit per la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró.

1.685 són ja els noms que actualment figuren al memorial de les Camposines després que ahir la consellera descobrís quatre noves plaques durant l’homenatge anual a les víctimes i combatents de la Batalla de l’Ebre. 

Ciuró destacà la importància de visibilitzar i de retre homenatge a les víctimes de la guerra: «ni oblidem ni silenciem les víctimes. Els donem veu i els tenim presents en un espai de dol i de dignificació de tots els combatents que van perdre la vida en la batalla més cruenta de la Guerra Civil, però també és un espai de pau, ja que aquí s’hi acullen totes les víctimes». 

La consellera també va assenyalar la voluntat didàctica de l’homenatge i del monument de la Fatarella: «volem que l’espai de les Camposines sigui també una eina d’aprenentatge per als nostres joves, perquè coneguin el que va ser aquella guerra i els seus efectes devastadors», va afegir. En aquest sentit, la consellera va explicar que, per evitar caure en els errors del passat, des del Govern «combatrem qualsevol idea xenòfoba i neutralitzarem aquelles ideologies que qüestionin els valors democràtics».

Ciuró va deixar clar que «els recordem a tots per igual», però va voler fer dues mencions específiques pel que simbolitzen. Una d’elles, l’Asunción, l’única dona entre tots els qui s’homenatjaven, «perquè històricament el paper de la dona durant la guerra no s’ha reconegut prou. I elles també hi eren, també van ser víctimes directes de la repressió i des de la rereguarda es van encarregar de les famílies, de l’atenció als soldats i als ferits... elles també van escriure aquesta pàgina fúnebre de la nostra història. I és de justícia incloure-les en la nostra memòria democràtica. L’Asunción, avui, representa totes aquelles dones».

Durant l’homenatge es van llegir en veu alta els noms de les víctimes i els familiars de les persones recordades van fer una ofrena floral al Memorial. La cantautora tortosina Montse Castellà va posar la música.


 

Comentarios
Multimedia Diari