Aficionats, ajuntaments de l'Ebre i Govern acorden un pla de represa dels bous

Els taurins defensen que ara ja es podria recuperar l’activitat en places portàtils amb control d’accés i distància

28 abril 2021 05:30 | Actualizado a 28 abril 2021 05:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, ha assegurat que la Generalitat autoritzarà amb condicions els actes taurins quan es donin les condicions epidemiològiques i es puguin reprendre les festes majors, amb limitacions. L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, els ajuntaments de Catalunya on es fan bous i la Delegació del Govern han treballat en un pla de represa dels bous, que contempla poder recuperar l’activitat amb mesures més o menys restrictives atenent a la situació de la pandèmia de Covid-19. Però els aficionats han mostrat el seu malestar perquè des de la Generalitat no s’han autoritzat els tres primers esdeveniments que havien sol·licitat els ajuntaments d’Aldover, l’Aldea i Alcanar, per a finals d’abril i el mes de maig, tal i com ja va avançar el Diari.

El pla de represa dels bous es va enviar al desembre a la direcció general de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat. «Quan es podran fer festes majors, es podran fer actes amb bous amb el pla de represa i les condicions que marca», assegura Pallarés. El pla contempla tots els escenaris, de major a menor restricció segons la incidència de la Covid-19. De moment, es descarten els bous de carrer i especialment els bous capllaçats, en no poder-se controlar l’aforament ni l’acumulació de participants.

En l’escenari de majors restriccions, el pla de represa planteja només dur a terme actes taurins en places portàtils amb seients numerats, on es pot controlar l’entrada i l’aforament, i estan separats els espectadors dels aficionats que corren davant dels bous. Sense oblidar les mesures habituals de mascareta i distància social, «tal i com succeeix ja en altres esdeveniments culturals i esportius que ja admeten públic», explica al Diari Adolfo Lleixà, portaveu de l’Agrupació de Penyes.

En funció dels índex epidemiològics, es plantejaria en un segon estadi poder recuperar les places tradicionals en pobles petits, on es pot controlar millor l’accés, per donar pas posteriorment a les grans places del territori, detalla Lleixà al Diari. Tot plegat, seguint estrictament els límits d’aforament que estiguin vigents a cada moment.

El pla també proposa poder realitzar bous embolats a la plaça, amb ús de mascareta i accés limitat a la colla d’emboladors i aficionats puntuals.

El delegat del Govern insisteix que els bous es tornaran a autoritzar tan aviat com sigue possible. «El Procicat accepta tots els plans de represa, no està per qüestionar si es fan bous. Quan les condicions permetin fer festes, també es podran fer festes amb bous. Si les coses no pinten bé, molt a pesar nostre no es podran fer i aquesta és la situació actual», defensa, tot recordant que de moment tampoc es permeten actes taurins en d’altres territoris de l’Estat amb molta afició popular a aquesta pràctica, com ara el País Valencià o Navarra.

Al seu entendre, el proper estiu tindrà unes festes majors diferents i adaptades a la covid. «La vacuna està sent efectiva i si la situació va millorant, seran festes més participatives, però especials», assenyala el delegat.

Comentarios
Multimedia Diari