Aficionats i ramaders defensen 'la tradició' de les festes dels bous

L'Agrupació de Penyes organitza un matí de bous per recaptarfons per a possibles accions legals contra els animalistes

19 mayo 2017 18:56 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aficionats als bous i ramaders van participar ahir en un acte en defensa de la tradició dels bous, convocat per l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre a Sant Jaume d’Enveja. Unes 1.500 persones, segons l’organització, van pagar l’entrada a la plaça de bous portàtil instal·lada per les festes de la Segregació d’aquest municipi del delta de l’Ebre per mostrar el «suport a la festa» i recaptar fons per a possibles accions legals, davant del que consideren «una nova ofensiva» dels sectors animalistes perquè s’acabin prohibint els correbous.

Durant l’acte es va llegir un manifest redactat per l’Agrupació, tal i com s’està fent aquesta temporada a totes les places de bous del territori, i posteriorment hi va haver 14 bous, aportats gratuïtament per ramaderies de les Terres de l’Ebre, el País Valencià i Aragó que participen habitualment en les festes del territori.

El president de l’Agrupació de Penyes, Joaquim Martí, va insistir que existeix una llei del 2010 que regula les festes tradicionals amb bous, on s’estableix una normativa i uns requeriments que es compleixen a les places i carrers del territori. «Fem les coses molt bé, arriben denúncies com sempre però només tiren endavant un dos per cent d’aquestes», va apuntar, tot recordat que l’any passat es van organitzar més de 200 actes taurins a les Terres de l’Ebre.

En aquest sentit, també va rebutjar un hipotètic canvi de la llei, on estan regulades totes les modalitats, també les més polèmiques per als animalistes: els embolats i capllaçats.

L’Agrupació de Penyes Taurines va comptar amb el suport de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja per poder celebrar els actes taurins sota el paraigua de l’autorització administrativa per als correbous que anualment se celebren amb motiu de les festes de la Segregació.

«L’Ajuntament gustosament ajudem i col·laborarem perquè tots som coneixedors de l’afició als bous i les intencions d’aquesta gent que ens visiten aquests dies», va dir l’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell, el qual va donar el «màxim suport» a l’Agrupació.

Tot i que l’alcalde va destacar la tranquil·litat dels actes taurins de divendres i dissabte, organitzats per una empresa privada que cobrava entrada, fins i tot, als mitjans de comunicació que volien cobrir l’esdeveniment, la presència d’activistes d’AnimaNaturalis a la plaça gravant els bous va generar alguns moments de tensió i escridassades.

Denúncia d’AnimaNaturalis

L’entitat animalista va enregistrar imatges dels bous embolats i preveu presentar una denúncia. Segons explica al Diari Aïda Gascón, en un dels espectacles on hi havia previstos sis bous embolats només se’n van poder embolar tres. «En un dels casos es van trobar amb dificultats per posar les boles de foc a l’animal i una d’elles queia».

Així, presentaran una nova denúncia per maltractament animal i avui preveuen fer públiques les imatges que van poder enregistrar, «tot i els impediments que ens van posar els aficionats», assegura Gascón.

Comentarios
Multimedia Diari