Agricultura activa mesures per frenar la proliferació del cargol al marge dret

S'amplia a tota la campanya l'obligatorietat de netejar la maquinària i es reforça el control sobre el planter d'arròs

19 mayo 2017 16:14 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La comissió tècnica del cargol poma va aprovar ahir el pla de lluita contra el caragol poma per aquesta campanya, que incorpora un paquet de noves mesures per frenar la proliferació de la plaga al marge dret del delta de l’Ebre.

El Departament d’Agricultura ha insistit molt en la importància d’actuar de forma dràstica a l’hemidelta dret on, de manera dispersa, ja hi ha 85 hectàrees afectades. A l’esquerre, l’afectació arriba a les 6.000 hectàrees, amb la part nord d’aquest marge completament infestat i molts altres punts repartits a la resta de la seva superfície.

Una de les mesures més destacades és l’ampliació a tota la campanya de l’arròs (de març a octubre) de la neteja de la maquinària que es desplaci entre els dos hemideltes o fora de la zona demarcada –infectada per caragol poma-. Fins ara només era obligatori durant la temporada de la sega.

En segon terme, s’incrementaran els controls sobre el moviment del planter d’arròs. Aquells agricultors que vulguin portar el seu planter de l’hemidelta esquerre fins el dret hauran d’estar registrats i tenir autorització per emetre passaports fitosanitaris. Per a fer traspassos entre parcel·les del mateix marge deltaic, caldrà l’autorització del Servei de Sanitat Vegetal. L’objectiu és assegurar-se que el planter no fa via de propagació de la plaga, com es sospita.

Una tercera mesura serà la de limitar al marge dret del Delta la captació directa d’aigua del riu Ebre, que no es podrà fer sense una autorització concreta d’Agricultura.

Diners per a la saponina

Juntament amb les novetats proposades per enguany, es continuaran aplicant mesures conegudes con barreres als desguassos, la salinització dels camps i desguassos amb aigua de mar, els guarets o l’ampliació dels camps d’assaig per poder saber més sobre aquesta plaga.

Agricultura ha destacat també la línia d’ajuts per finançar la compra, per part dels arrossaires, de saponina, un producte fitosanitari efectiu contra l’expansió de la plaga.

En termes generals, el pla de lluita contra el cargol poma persegueix cinc grans objectius. Els més importants són l’eradicació de l’espècie del marge dret del delta de l’Ebre i la disminució de la seva presència a tot l’hemidelta esquerra per atenuar els danys ocasionats en els camps d’arròs. El pla pretén, finalment, millorar la biodiversitat i potenciar la recerca aplicada.

Comentarios
Multimedia Diari