Agricultura ajorna un any més el pagament per plegar bolets al Port

El Departament va anunciar la mesura per al 2014 però la va endarrerir un any i ara ho ha tornat a fer fins a la pròxima campanya

19 mayo 2017 21:57 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El carnet de pagament per poder plegar bolets en diverses àrees del parc natural del Port, que tanta polèmica va aixecar l’any passat, no s’aplicarà enguany com està previst en un inici i s’ajorna una temporada més. Així ho han anunciat el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i fonts del departament d’Agricultura, responsables de la mesura.

Arran de la sortida d’Unió del Govern, la conselleria d’Agricultura va canviar de mans recentment. Pallarès va traslladar al nou titular, Jordi Ciuraneta, la manca de consens i oberta oposició al territori que genera la mesura i també que aquesta no estava prou madurada.

Així es va prendre la decisió d’ajornar la polèmica decisió una temporada més a la recerca d’un consens, que a priori no serà gens fàcil d’assolir. Tampoc es va considerar una proposta prioritària en l’actual conjuntura política a Catalunya.

El canvi de govern en diversos dels ajuntaments afectats hauria estat una raó més per justificar l’ajornament de la mesura. «Hem decidit deixar-ho sobre la taula aparcat i l’any vinent ja en tornaríem a parlar», ha apuntat el delegat al Diari.

De fet l’any 2014, tant el mateix Pallarès, alcalde d’Arnes, com la resta d’ajuntaments afectats es van pronunciar en major o menor grau contraris a l’establiment de la taxa. Un argument quasi unànime és que la mesura no té sentit, ja que la pressió dels boletaires en aquesta àrea dels Ports és mínima o inexistent.

El carnet havia de ser imprescindible per anar a plegar bolets als boscos públics de la Generalitat situat dins l’àrea natural, un total de 6.821 hectàrees dels municipis de la Sénia i Roquetes.

De manera paral·lela, el departament pretenia aconseguir l’adhesió voluntària de propietaris privats (que disposen d’un 40% dels terrenys) i dels ajuntaments (propietaris també d’un 40% de l’àrea del parc) amb l’objectiu de crear zones més grans i fer viables la senyalització i vigilància de l’àrea de recol·lecció de bolets.

L’Ajuntament que s’ha expressat més obertament contrari ha estat el de la Sénia que fins i tot va aprovar ara fa un any una moció contrària al carnet de pagament i demanava a la Generalitat la suspensió de la regulació a les finques de titularitat municipal, així com la promoció d’una taula de diàleg amb tots els sectors afectats per tal de redactar un pla estratègic de dinamització econòmica dels Ports.

L’alcalde de Roquetes, Paco Gas, es va expressar en termes similars ara fa uns mesos en una carta oberta publicada al Diari on alertava que establir una taxa per anar a collir bolets suposava, a parer seu, l’inici de la privatització d’un espai natural públic.

La tardor passada es va dur a terme una primera fase de la prova pilot amb la possibilitat d’adquirir un abonament voluntari i gratuït per accedir als espais afectats per la mesura.

Comentarios
Multimedia Diari