Agricultura defensa les seves actuacions en l’incendi del Perelló

El Departament quantifica en 160.000 euros els recursos invertits durant els últims vuit anys a la zona 

15 junio 2019 08:50 | Actualizado a 16 junio 2019 16:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament del Perelló ha reclamat a a la Generalitat que executi les mesures preventives contra incendis per evitar sinistres com el que aquesta setmana ha cremat més de 230 hectàrees del seu terme municipal. L’alcalde en funcions del Perelló, Ferran Cid, recorda que fa set anys, després de l’incendi que va arrasar més de 3.000 hectàrees a la serra de Cardó-Boix, el Govern es va comprometre i va elaborar un pla de gestió que mai s’ha acabat de posar en pràctica per motius pressupostaris. 

Durant els pròxims dies, el consistori recollirà la informació de danys que transmetin els particulars. D’altra banda, els Agents Rurals ultimen les denúncies penal i administrativa contra el responsable de les cremes agrícoles que haurien generat el foc de la Collada: s’enfronta a possibles penes de fins a cinc anys de presó o una multa màxima d’un milió d’euros, així com assumir la responsabilitat civil.

Tot i que no ha volgut posar obertament en dubte la celeritat, l’estratègia i el desplegament de mitjans destinats a extingir el foc que es va declarar dilluns al migdia, l’alcalde perellonenc es fa ressò de les crítiques de molts veïns del poble que, novament, consideren que no s’ha gestionat adequadament el sinistre, que s’hauria pogut minimitzar en bona mesura.«Sempre que hi ha un incendi, i després de l’experiència de fa set anys, pensem que podria haver anat millor. Però soc partidari que hem d’escoltar primer i veure quins mitjans es poden millorar i què ens fa falta al territori.  declarava l’alcalde  Ferran Cid. I afegia: «Ara tenim dos experiències. Haurem de treballar força».

Visita al lloc dels fets

El director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a les Terres de l’Ebre, Ferran Grau, enginyers forestals del Departament i l’alcalde del Perelló, van visitar ahir al matí  la zona afectada per l’incendi del Perelló. El Departament d’Agricultura defensa que les mesures preventives executades durant els últims vuit anys a la zona que ha patit l’incendi forestal del Perelló (Baix Ebre) han ajudat a reduir els efectes potencials de l’incendi del Perelló, que ha calcinat 233 hectàrees. 

Segons el subdirector general de Boscos, Enric Vadell, des de 2011 s’han invertit en aquesta zona inclosa en el Perímetre de Protecció Prioritària de Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell 157.800 euros, uns recursos que s’han destinat, amb la col·laboració de l’Ajuntament del Perelló i l’ADF Cabra Feixet, a construir i mantenir la pista dels Perxets, habilitar un punt d’aigua, obrir franges de baixa càrrega i tallafocs. De moment, però, continua encara està pendent de finalitzar la redacció del Pla de Prevenció d’Incendis de la zona de les serres de Cardó-Boix, on l’any 2012 un incendi va arrasar més de 3.000 hectàrees.

Una distracció cara 

Per la seva banda, els Agents Rurals ultimen les denúncies, per la via penal i administrativa, que presentaran contra el pagès suposadament responsable de causar l’incendi amb una crema agrícola sense permís ni les mesures de seguretat elementals requerides. La via administrativa podria quedar en suspens de prosperar la penal i es reprendria si, finalment, el jutge considera que no se’l pot acusar d’un presumpte delicte d’incendi forestal.

Si, finalment, el procediment judicial segueix endavant, el pagès podria enfrontar-se a una petició de pena que podria arribar als cinc anys de presó, tenint en compte l’agreujant que l’incendi va afectar en bona mesura l’espai protegit del Tossal de Montagut i el fet posar en perill la integritat física i la vida de persones. 

En el supòsit que la via penal acabi descartada es reprendria l’administrativa. Segons la llei de Forests de 2003 en vigor, la sanció podria ser de fins a 100.000 euros (si es tipifica com a greu, quan la restauració dels danys causats al terreny forestal triguin entre sis mesos i deu anys) o entre aquesta xifra i un milió d’euros (en casos molt greus, quan la recuperació superi el termini d’una dècada).

Comentarios
Multimedia Diari