Agricultura destina 1,5M==euro== a la lluita contra el caragol poma durant el 2015

Amplia el ventall d\'actuacions, descarta la salinització dels arrossars i no concreta l\'abast de l\'assecament hivernal, la gran mesura

19 mayo 2017 23:17 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament d’Agricultura ha fet públic el pla de xoc contra el caragol poma per al 2015, pressupostat en 1,5 milions d’euros, una estratègia que descarta la salinització de les finques com a mètode d’eradicació pels danys a la producció d’arròs, manté les mesura de l’assecament prematur dels camps i els tractaments amb saponina i dibuixa un ventall d’accions molt localitzades.

Els objectius del pla són evitar la proliferació de la plaga a l’hemidelta dret, aïllar i combatre el caragol situat a les ribes del riu al seu pas pel Delta i controlar la plaga al marge esquerre, on les contundents mesures dutes a terme l’any passat van resultar altament efectives.

Les actuacions al marge dret són les següents. Entre març i abril, es tractarà amb calç un tram de 7,9 quilòmetres, que de fet ja s’ha iniciat. També en aquest període primaveral, s’actuarà a la Séquia Mare (un quilòmetre de longitud) succionant els sediments i extraient possibles exemplars de caragol i espècies protegides.

 

45 hectàrees en guaret

La tercera acció abans del conreu, i que s’aplicarà als dos hemideltes, és el guaret, és a dir, deixar la terra sense conrear, i per tant sense inundar, durant tot un any. El guaret s’aplicarà en 20,4 hectàrees a l’hemidelta dret i 25,4 a l’esquerre, una xifra molt petita en comparació a les 20.000 hectàrees d’arrossars.

El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, assegurà ahir a Tortosa on va presentar el pla que els propietaris de les finques afectades seran indemnitzades. A l’hemidelta esquerre el guaret s’aplicarà en aquelles parcel·les on les dràstiques mesures aplicades els anys anteriors, com la salinització, no han permès eradicar la plaga.

Durant l’època del conreu, al mes de maig un cop soltada l’aigua dolça, a l’hemidelta dret es realitzarà un tractament químic amb saponines al llarg de 8,8 quilòmetres. A l’hemidelta esquerre també està previst un tractament amb saponines a més de la col·locació de barreres físiques en una gran àrea de 2.300 hectàrees netejada de caragol poma els últims dos anys.

Finalment, i un cop segada la campanya, se salinitzaran amb aigua de mar els canals dels dos hemideltes on s’hagin detectat exemplars de caragol poma.

 

Assecament ‘allà on calgui’

L’última gran mesura de l’any i que s’ha anat repetint les últimes campanyes és l’eixugat prematur dels camps, una de les mesures més efectives contra la supervivència de la plaga.

El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, precisà que serà la comissió de seguiment del pla qui determinarà l’abast de l’assecament «en funció del comportament del caragol aquesta temporada» i la seva compatibilitat amb la necessitat de mantenir inundats arrossars per requeriments mediambientals. En tot cas, la idea inicial és d’ assecament massiu al marge esquerre i indeterminat a la dreta.

Les actuacions als dos hemideltes es completen amb mesures efectives al riu, com la col·locació de fins a 19 barreres de contenció, la modificació en tubs de sortida al riu, i el tancament dels canals de drenatge connectats al riu durant tot l’any.

Del pressupost previst, el conseller Pelegrí va admetre que encara manca assolir el finançament de 100.000 euros, mentre que un total de 400.000 euros procedeixen de fons estatals.

Comentarios
Multimedia Diari