Agricultura destinarà 11,5 M€ per pal·liar els danys de l’incendi

S’habilitaran crèdits amb condicions avantatjoses perquè els afectats puguin restituir el seu potencial productiu

01 agosto 2019 07:19 | Actualizado a 01 agosto 2019 07:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, es va reunir ahir a l‘Ajuntament de Flix amb els alcaldes dels municipis afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre. Allí, Jordà va anunciar mesures per un import d’11,5 M€ per retornar la normalitat i reprendre la capacitat productiva de la zona afectada per la catàstrofe. 
D’aquesta suma, 6,5 M€ seran inversions directes del Departament i la resta, 5 M€, préstecs bonificats. La actuació més urgent però és la neteja de la fusta cremada, que un més després de l’incendi encara no s’ha retirat. Aquesta actuació segons les fonts de la Generalitat es farà aquest mes d’agost. I també va anunciar la inversió de 3,5 milions d’euros per estendre el reg de suport a tota la zona afectada per l’incendi. 
D’ajuts a fons perdut, Jordà va sugerir de parlar-ho cap al setembre, depenent també dels pròxims pressupostos. De moment, el Departament d’Agricultura posa a disposició dels afectats un línia de crèdit, de 5 milions d’euros, i es farà càrrec dels interessos. Seran préstecs amb 4 anys de carència. 

Així doncs, la consellera s’ha compromès a estudiar totes les situacions i es buscaran també solucions a aquells que per edat i falta de relleu, no poden fer front a crèdits i préstecs per recuperar els seus cultius.

«Evitar l’abandonament»

L’objectiu, va dir Jordà, és evitar que ningú es vegi abocat a abandonar les seves explotacions. Teresa Jordà, però, va especificar que «poden ser beneficiaris dels ajuts les comunitats de regants, els titulars d’explotacions agrícoles o ramaderes que tinguin la condició d’agricultor professional o els titulars d’explotacions forestals». La finalitat d’aquests préstecs «és recuperar el potencial productiu de les finques», com explicava la consellera. A banda també es va comentar la necessitat de «reparar les infraestructures hidràuliques de regadiu i les xarxes de reg de les parcel·les afectades». Tot i que un terç del perímetre del foc és terreny de cultiu de secà, com va apuntar l’alcalde de Flix, Francesc Barbero. La consellera, però va tornar a defensar les xarxes de regadiu com «una infraestructura d’estat», imprescindible per poder garantir el futur del sector primari. «És trist parlar d’això arran de l’incendi però serveix per fer bona aquesta defensa. Si no som capaços d’entendre que les infraestructures de regadiu són tan necessàries com la L9 del metro, no ens en sortirem», va sentenciar. 
En l’àmbit forestal, l’import de les mesures previstes serà de prop de 2,2 M€ i consistiran «en la restauració de la coberta vegetal, per evitar l’erosió del terreny i facilitar la regeneració del bosc». 

Una Jordà compromesa

Jordà va concloure l’acte insistint que «el mes que ve tornarem a venir i parlarem del que faci falta i de més», i afegia que «això és tot el que hem pogut preparar i tenir apunt perquè demà s’aprovi».

Comentarios
Multimedia Diari