Agricultura ultima amb arrossaires i regants el pla contra el caragol poma

S'està treballant en una actuació integral, amb mesures planificades des d'abans de la sembra fins després de la sega

19 mayo 2017 23:32 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament d’Agricultura ultima amb el sector arrossaire i els regants el pla de lluita d’aquest 2015 contra la plaga del caragol poma al delta de l’Ebre. La comissió tècnica de seguiment es va reunir ahir novament a Amposta, per tal d’avançar en les mesures que inclourà el pla, que estarà enllestit a finals de mes i per primer cop serà integral i abastarà tot l’any, des d’abans de la sembra de l’arròs fins després de la sega, segons detallà el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala. Després de la jornada tècnica de l’arròs celebrada dimarts a Deltebre, el Departament va voler donar ahir un missatge d’unitat amb el sector i de tranquil·litat a la pagesia del Delta, en especial la del marge esquerre afectada per la plaga. «Estem treballant conjuntament per definir el pla, amb mesures en diversos àmbits i un calendari prefixat d’actuacions».

Tot i no avançar els continguts concrets del nou pla de lluita, Sala sí que va apuntar que inclourà tres vessants: mesures sobre el terreny, recerca i divulgació, amb un reforçament de les campanyes de comunicació adreçades a la pagesia i també a la ciutadania en general.

Una de les qüestions que hi ha sobre la taula i que més polèmica ha generat és la salinització. La inundació amb aigua de mar de camps, xarxa de reg i desguassos s’ha mostrat molt efectiva però els pagesos es neguen a tornar a salinitzar els arrossars ja que consideren que això ha comportat danys per la collita. Segons Sala, els tècnics del Departament i l’IRTA estan analitzant els efectes d’aquesta i altres mesures, i les dades es tindran de compte abans de prendre noves decisions. «Cal trobar l’equilibri per atacar el caragol sense perjudicar la collita», afirmà Sala. En tot cas, la salinització es descarta per aquesta primavera, i es deixaria per a la tardor, després de la collita.

L’assecament de les parcel·les, que al marge esquerre on es concentra la plaga es va iniciar al desembre, també ajuda a eliminar els exemplars de caragol que han sobreviscut i que durant els mesos de fred s’amaguen sota terra.

No serà fins a l’arribada del bon temps i la inundació dels camps abans de l’inici de la campanya de l’arròs que el caragol invasor tornarà a eclosionar i es podrà mesurar l’efectivitat de les mesures preses aquesta tardor passada.

Comentarios
Multimedia Diari