Aixequen un cordó de sorra per protegir el litoral de l’illa de Buda

L’actuació forma part de les obres d’urgència que ha dut a terme Costes a Tarragona i les Terres de l’Ebre

16 junio 2018 11:20 | Actualizado a 19 junio 2018 18:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El servei de Costes de l’Estat a Tarragona ha iniciat les obres per aportar fins a 20.000 metres cúbics de sorra a l’Illa de Buda, amb l’objectiu de crear un cordó de protecció de la llacuna dels Calaixos de Buda a la línia litoral, davant l’avenç del mar pels temporals  i la regressió que afecta esta zona protegida i molt fràgil del delta de l’Ebre. 

La sorra s’està transportant en camions des de la platja del Serrallo, al mateix terme de Sant Jaume d’Enveja, fins al litoral de l’illa de Buda, passant per la zona de Migjorn. Els treballs s’allargaran durant unes tres setmanes, durant els quals el material s’anirà dipositant al llarg de diversos quilòmetres de costa en forma de duna, on també es plantarà vegetació per tal que sigui més resistent. Les obres van a càrrec de l’empresa Regimovi, i formen part de les actuacions d’urgència i de reparació de platges aprovades pel Consell de Ministres a la demarcació de Tarragona per aquest 2018.

L’illa de Buda és un dels punts del Delta on la regressió és més patent i s’ha agreujat més si cap en els darrers dos anys, durant els quals s’han produït fins a dos trencaments de la barra de sorra litoral que separava els aiguamolls del mar. Així, es van haver de dur a terme diverses actuacions d’urgència, a l’espera de l’actuació que ara realitza Costes amb el vistiplau del Parc Natural del Delta. 

Tal com ja va explicar el Diari, els propietaris de la meitat de l’illa de Buda (que compta amb una part pública i una de titularitat privada) denuncien que aquest important espai natural es troba en una situació límit que requereix l’atenció i la intervenció de les administracions. «Hi ha un abans i un després dels trencaments dels últims anys. Ara qualsevol temporal o marinada forta pot suposar l’entrada d’aigua del mar a la llacuna, un fet que afecta de forma molt greu l’ecosistema», apunta Guillermo Borés.

Pel que fa a l’obra en marxa, Borés considera que més que l’actuació en si, l’important és que permetrà guanyar temps en l’objectiu de mantenir l’espai i la configuració actual del Delta, abans de poder dur a terme alguna actuació més definitiva. En aquest sentit, aposta clarament per actuacions dures, com ara barreres dins del mar. «Cal treballar perquè aquesta important llacuna litoral no desaparegui i les obres actuals demostren que l’administració és del mateix parer, considera que mereix ser salvada», afirma Borés, que veu amb certes reticències els moviments i iniciatives perquè es puguin aportar més sediments al tram final de l’Ebre, com a eina per frenar la regressió del Delta. «Per a això ja és tard, ara ens trobem en una emergència ambiental i cal actuar de forma decidida», assegura al Diari. 

Més aportació de sorra a Deltebre i l'Ampolla

Les obres d’urgència de Costes al litoral de les Terres de l’Ebre inclouen també aquest any les platges de la Bassa de l’Arena i el Nen Perdut, a terme municipal de Deltebre, i l’Arenal i Cap Roig a l’Ampolla. En aquest carrer cas, l’alcalde del municipi, Francesc Arasa, celebra que les obres ja s’hagin executat i les platges ja estiguin a punt per als banyistes que ja hi comencen a anar. La sorra abocada en aquestes zones prové d’un altre punt del delta de l’Ebre, concretament del Goleró. D’aquesta manera, segons remarca l’alcalde, «traiem arena d’allà on s’està acumulant en excés i contribuïm a retardar el tancament de la badia del Fangar». 

Comentarios
Multimedia Diari